Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

A sütőtök jót tesz neked! Mutatjuk, miért fogyaszd rendszeresen

2021. október 14.

Amint berobban az ősz, előkapjuk az aduász zöldségünket, a sütőtököt. Finom, melengető, laktató, ehetjük édesen és sósan, ugyanúgy készülhet belőle leves, főétel és desszert is. Vagy csak egyszerűen süssük meg (mennyei illatok lesznek a konyhában!), és kanalazzuk ki a héjából. Amellett, hogy finom, egészséges is, számos jótékony hatása ismert. Ezek közül válogattunk ki ötöt, hogy meghozzuk a kedvet hozzá.  

 

Karotionidok a szép és egészséges bőrért

A karotionidok segítenek bőrünk egészségét megőrizni, felveszik a harcot a szabadgyökökkel szemben. A bőr védelme mellett még a ráncok megjelenését is késleltetik. Ne felejtsük el azt sem, hogy a béta-karotint szervezetünk A-vitaminná képes átalakítani. 

 

Könnyebb vele a fogyás

Laktató, hamar eltelünk a sütőtöktől, és mivel rostokban gazdag, így sokáig jóllakottak is maradunk. Sőt! Kalóriatartalma viszonylag alacsony, így könnyen beilleszthető a diétánkba. 

 

Jobb látás idősebb korban is 

Az A-vitamin és a béta-karotin fontos szerepet játszik éleslátásunk megőrzésében. Az időskori szemromlás esélyét csökkentheti vagy bekövetkeztét késleltetheti. 

 

C-vitamin, az őszi szupersztár 

C-vitaminra természetesen egész évben óriási szükségünk van, viszont az őszi-téli vírusos időszakban egyszerűen elképzelhetetlen nélküle az egészséges élet. Szerencsére a sütőtök is bővelkedik benne, még egy ok a fogyasztására. 

 

Szívünk védelmében is sokat tesz 

Segíthet helyrerázni a koleszterinszintet, ezáltal védi szívünket, érrendszerünket. Magas káliumtartalma sem elhanyagolható.

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.