Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Csodás illatokra vágysz a konyhában? Próbáld ki a kardamomot!

2022. October 23.

A kardamom egy olyan sokoldalú fűszer, amelyet édes és sós ételek készítéséhez egyaránt felhasználhatunk. Széles körben elterjedt az indiai, arab, közel-keleti és svéd konyhában, például a híres svéd fahéjas csigába is kerül belőle. Kapható egész és őrölt formában, és megtalálhatjuk a garam masala fűszerkeverékben, amivel húsokat és zöldségeket, sőt még forró italokat is szokás ízesíteni. A fűszer maga egy, a gyömbérrel rokon növény magja. A magvak kicsik és feketék, a növényen hüvelyekben lógnak.

 

Milyen fajtái léteznek?

Két fő típusát különböztetjük meg, a fekete és a zöld kardamomot. Van fehér is, de az a zöldből készül. A svéd és közel-keleti receptekhez zöld kardamom szükséges, az ázsiaiakhoz pedig fekete.

A zöld kardamom a gyakoribb, egyaránt jól működik édes és sós ételekhez. A ritkább fekete füstös íze miatt inkább csak sós ételekhez passzol, bár Indiában azért édes fogásokban is találkozhatunk vele.

 

Egész vagy őrölt?

Ha a receptben fekete kardamom szerepel, akkor gyakran az egész kardamomhüvelyre szükségünk lesz ép magvakkal. Maga a hüvely a főzés végén kidobásra kerül. A zöld kardamom esetében is ízletesebb az egész az őröltnél, így érdemes olyat vennünk, ha sikerül találnunk.

 

Milyen az íze?

Erőteljes, jellegzetes édes íze könnyen felismerhető, az aromája egy kissé citrusos-mentás beütésű. A fekete kardamomon füstös és mentolos ízt is érezhetünk.

 

Tipp: Otthon is lehet gyömbért termeszteni!

 

Hogyan főzzünk vele?

Az őrölt kardamomot egyszerűen szórjuk bele az ételbe. Könnyű megoldás, de jó tudni, hogy az egész több ízt kölcsönöz az ételnek. Az egész zöld hüvelyeket előbb pirítsuk meg serpenyőben, ezután hagyjuk kihűlni, majd szedjük ki a magvakat. Az üres hüvelyeket használhatjuk később kávé és tea ízesítésére. A magvakat törjük össze mozsárban.

 

Hogyan tároljuk?

Az egész hüvelyeket lezárt dobozban hűvös, száraz helyen. Az őrölt is hasonlóan tárolható, de hamar elveszíti az ízét, ezért érdemes gyorsan felhasználni.

 

Forrás: the spruce Eats

 

Ezt már olvastad? 

Fűszerez és gyógyít – ez a fahéj. Lássuk, milyen pozitív élettani hatásai vannak!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Próbáld ki újévre a vöröslencsét is!

Próbáld ki újévre a vöröslencsét is!

Cikkünkben magyaros ízvilágú, vöröslencséből készített receptet is mutatunk.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!