Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Gyömbért termeszteni, házilag? Miért is ne?

A trópusokon érezheti magát, aki ilyen fűszernövényt gondoz.
2021. július 2.

A kurkuma közeli rokona, a gyömbér sokunk kedvence: ez az illatos trópusi zöld messzi vidékekre repít. A zöldségesnél kapható friss gyöktörzset általában el is fogyasztjuk, ám mi van akkor, ha próbát teszünk vele egy cserép földben? A gyömbér a megfázás és influenza régi ellenfele, tea és dzsúsz mellett levesek formájában is fogyasztjuk, ugyanígy saláta dresszing részeként és számos ázsiai egytálétel összetevőjeként szintén beválik.

A cserépből kihajtó növényke illata mellett szépsége is magával ragad, és jó a közelünkben tudni egy ilyen gyógyhatású élőlényt. Gyulladáscsökkentő, izzasztó, keringés- és immunrendszer-stimuláló hatásán túl fájdalmat és görcsöket is csillapít. Vaskosabb gyöktörzset válasszunk ültetéshez, melyen már kis dudorok vagy egyenesen rügyecskék fejlődtek ki. Meleg, párás környezetben, nedves talajban érzi jól magát a növény, a napfény viszont jó, ha csak délután és reggel éri. Sem a tűző napot, sem a fagyot nem viseli jól, és az erős szél sem kedvez a növekedésének. Széles edénybe ültessünk, melybe lehetőleg termékeny, vizet könnyen áteresztő talajt vagy homokkal kevert komposztot tegyünk. A 10 centiméter vastag rétegre helyezzük a rizómát, göbökkel felfelé, majd lazán szórjunk rá nagyjából még két centi földet.

Stabilan meleg időjárásban azonnal ki is tehetjük a cserepet, ám ha hideg van, akkor egy átlátszó műanyag zsákot tegyünk rá védőfólia gyanánt, de a fürdőszoba ablak vagy az üvegház is ideális hely számára. Pár hetente érdemes folyékony tápoldattal megsegíteni a növekedést: hínárkivonat vagy hal-emulzió, esetleg házi komposzt tea is szóba jöhet. Havi egyszer pedig fényszűrő céllal egy kis komposztot szórhatunk a gyöktörzsre.

Előbb-utóbb kihajt a növényke, majd onnantól számítva 7-10 hónap múlva szüretelhetünk is az érett gyökerekből. Ezt onnan fogjuk tudni, hogy a levelek hervadni kezdenek. Korábban is csipegethetünk egy-egy darabkát a gyöktörzsből, de még nem fogja azt az aromát hozni. Érdemes a növény többi részét növekedni meghagyni, ameddig csak lehet. Akiket a fogyasztásnál óvatosságra kell inteni, azok a kismamák, illetve akiknek véralvadási gondjuk van vagy vérhígítót szednek.  

Perzsa

Forrás: chestnutherbs.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ezért igyunk gyömbérteát!

Ezért igyunk gyömbérteát!

A gyömbér ugyanis egy szuperélelmiszer. Gyulladáscsökkentő, emésztést segítő, immunerősítő.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!