Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Próbáld ki újévre a vöröslencsét is!

Cikkünkben magyaros ízvilágú, vöröslencséből készített receptet is mutatunk.
2021. december 30.

A (barna)lencse alapvetően egy nagyon egészséges, magas fehérje- és értékes ásványianyag-tartalommal bíró, változatosan felhasználható hüvelyes. Én azonban így is ritkán vettem a fáradtságot a hagyományos újévi levest vagy főzeléket leszámítva, hogy lencsét főzzek, hiszen elkészítése előkészületet vagy hosszabb főzési időt igényel. 

Mióta viszont néhány éve megismertem a vörös változatát, megváltozott a helyzet. Nem csak a sokkal gyorsabb, előáztatást sem igénylő főzési ideje, de ízvilága is sokkal közelebb áll hozzám. Habár alapvetően az ázsiai konyha egyik jellegzetes alapanyaga, például sok currys ételt készítenek belőle, könnyedén főzhetünk vele magyarosabb ízesítésű ételeket is – akár újévkor, akár az év bármely napján. 

Fehérjetartalma és sokszínű felhasználási lehetőségei miatt szinte „kötelező” a vegán táplálkozást folytatók számára. Néhány növényi alapú kedvencem például a vöröslencsével készült vegán lasagne, bolognai vagy éppen a chili sin carne. 

Tegyünk rendet a lencsék között! Lencsemustránkból megismerheted a legnépszerűbb fajtákat.

Zöldséges vöröslencseleves

 

Hozzávalók (4 adaghoz):

2 ek olívaolaj

1 fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

1 ek csemege pirospaprika

1 ek őrölt kömény

őrölt fekete bors

himalája só

2 ek adalékanyagmentes ételízesítő

40 dkg édesburgonya

30 dkg brokkoli

1 l forró víz

1 ek szárított rozmaring

3 szál friss petrezselyem

fél pohár 12%-os tejföl

 

A felhevített olívaolajon megfonnyasztjuk a finomra aprított vörös- és fokhagymát. Lehúzzuk a tűzről és megszórjuk pirospaprikával, őrölt köménnyel, őrölt fekete borssal, sóval és ételízesítővel.

Visszatesszük az edényt a tűzre, beletesszük a meghámozott, kis kockákra vágott édesburgonyát és az apró rózsáira szedett brokkolit, majd felöntjük 5 dl forró vízzel. Fedő alatt 5 percig főzzük, majd beleszórjuk a vöröslencsét, és felöntjük a maradék vízzel. 

Ha megpuhultak a zöldségek, 2-3 merőkanálnyi mennyiséget kimérünk a levesből. Krémesre turmixoljuk, majd visszaöntjük. Beleszórjuk a rozmaringot és a frissen aprított petrezselymet is a levesbe. További 5 percig közepes lángon főzzük, majd melegen, ízlés szerint egy kanál tejföllel tálaljuk.

 

Ezt a receptet is próbáld ki: 

Paradicsomos vöröslencseleves pirított kesudióval

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.