Paradicsomos vöröslencseleves pirított kesudióval
A hagyományosan ismert barna lencsével ellentétben a vöröslencse nem igényel semmilyen előkészületet, ezért bármikor gyorsan elkészülő és laktató levest vagy egytálételt főzhetünk belőle. Másik nagy előnye, hogy a hántolásnak köszönhetően az arra érzékenyebbeknek sem okoz emésztőrendszeri panaszokat.
Hozzávalók
2 adaghoz- 1 evőkanál kókuszolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 konzerv aprított paradicsom
- 8 dkg vöröslencse
- 2 evőkanál adalékanyagmentes ételízesítő
- 1 evőkanál őrölt kurkuma
- ½ evőkanál őrölt római kömény
- 1 evőkanál kakukkfű
- 1 dl rizstejszín
- 1 marék natúr kesudió
Elkészítés
A megtisztított és finomra aprított hagymákat kókuszolajon megpirítjuk, majd hozzáöntjük az aprított paradicsomot. Beleszórjuk a száraz vöröslencsét, a fűszereket, ízlés szerint sózzuk, majd felöntjük 7 dl vízzel.
Közepes lángon, fedő alatt hagyjuk megpuhulni a vöröslencsét. Szükség esetén pótolhatjuk a felszívódott vízmennyiséget attól függően, hogy mennyire sűrű levest szeretnénk készíteni. Ha teljesen puhára főtt a lencse, beleöntjük a rizstejszínt is a levesbe, további 1-2 percig főzzük, majd levesszük a gázról.
A kesudiót száraz serpenyőben megpirítjuk, majd tálaláskor a forró leves tetejére szórjuk ropogós feltétként.