Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Fűszerez és gyógyít – ez a fahéj. Lássuk, milyen pozitív élettani hatásai vannak!

2019. július 8.

Bár hajlamosak vagyunk klasszikus téli fűszerként gondolni a fahéjra, nyáron sem kell parkolópályára tennünk. Jól harmonizál a szilvával, a cseresznyével, a meggyel és a sárgabarackkal, ezért a nyári gyümölcsös pitékben is ott a helye, nem is beszélve a finom barackos és szilvás gombócról. Ha pedig mindez nem lenne elég, mutatjuk, mi mindenre jó még. Valóságos csodaszer! 

 

Gyulladáscsökkentő

Bizonyos kutatások a fahéjnak gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítanak, segíthet, ha izomfájdalmakkal vagy duzzanatokkal küszködünk.

 

Csökkentheti a szívbetegségek kockázatát

Egy tanulmány szerint napi 120 mg fahéj elfogyasztása javítja a koleszterin- és trigliceridszintet. Egy másik tanulmány készítői pedig arra jutottak, hogy aki sok fűszert (azon belül is többek között fahéjat és kurkumát) fogyaszt az egyébként jelentős mennyiségű zsírt tartalmazó étrendje mellé, szintén számolhat csökkenő trigliceridszinttel. Éppen ezért szokták a zsírégetéssel is összefüggésbe hozni. 

 

Szabályozza a vércukorszintet

A fahéj csökkenti a vércukorszintet, ha pedig magas szénhidráttartalmú ételt fogyasztunk fahéjjal, a fűszer segíthet megakadályozni a hirtelen megugró majd visszazuhanó vércukorszint kialakulását. Így ha mindenképpen fehér lisztből készült péksütit fogyasztanánk, legalább válasszunk fahéjas ízesítésűt. 

 

Megvédhet a rákos megbetegedésektől

Magas antioxidáns tartalma megvédhet bennünket a DNS károsodásától és a sejtmutációktól, amelyek a rákos megbetegedések kialakulásával hozhatók összefüggésbe.

 

Legyőzhet bizonyos fertőzéseket

Antibakteriális tulajdonságai révén a fahéj különböző fertőzések legyőzésében is segítségünkre lehet. Sőt fogszuvasodás és rossz lehelet ellen szintén bevethetjük.

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kedvenc fahéjas desszertjeink

Kedvenc fahéjas desszertjeink

Már egy csipet is elég belőle, hogy feldobjuk a desszertünket.
Ezért superfood a fahéj

Ezért superfood a fahéj

Nemcsak a kellemes íze miatt érdemes gyakrabban használni
Teljes kiőrlésű almás-fahéjas csiga

Teljes kiőrlésű almás-fahéjas csiga

Friss péksütit otthon is készíthetünk! Gökler Kriszti receptje ráadásul csupa egészséges hozzávalóból áll.

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.