Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

A torma nemcsak finom, hanem egészséges is. Mutatjuk, miért érdemes húsvét után is rendszeresen fogyasztani

2020. April 11.

A torma az ünnepi főtt sonka, tojás és kalács mellett húsvéti asztal elengedhetetlen tartozéka. Van, aki a csípősre esküszik, mások a csemege változatot részesítik előnyben, és léteznek ízesített verziók is. 

A torma a mustármaggal, a káposztával és a brokkolival rokon növény, dél-európai vagy közel-keleti eredetű. Évezredek óta ismeri és használja az emberiség. Érdekesség, hogy bár az angol elnevezésében szerepel a „ló” kifejezés, mégis mérgező hatású a lovakra. Számunkra viszont kimondottan előnyös a fogyasztása, hiszen magas az ásványianyag- és tápanyagtartalma. Rostokban, C-vitaminban, folsavban, cinkben, mangánban, káliumban, kalciumban és magnéziumban egyaránt gazdag. Lássuk részletesen a jótékony hatásait! 

 

Immunerősítő 

Fitokemikáliák és tápanyagok hada található meg a tormában, ezek felelnek egyébként a karakteres illatáért, aromájáért. Az allil-izotiocianát és a szinigrin vegyületek antioxidáns tulajdonságai erősítik az immunrendszert, a C-vitamin pedig szintén hozzájárul a szabad gyökök hatékony megkötéséhez. 

 

Segít fogyásban 

A tormának rendkívül alacsony a kalóriatartalma (1 adagban mindössze 6 kcal található), és egyáltalán nem tartalmaz zsírokat. Ellenben sok benne a rost és a fehérje, így bátran használhatjuk ízesítésre akkor is, ha odafigyelünk a kilóinkra.

 

Vérnyomáscsökkentő 

Káliumtartalmának köszönheti ezt a hatását. Ha ugyanis kevés a kálium a szervezetünkben, kialakulhat a magas vérnyomás. 

 

Javítja az emésztést 

Rostjai és fitokemikáliái rendbe teszik az emésztést, jó bélműködést eredményeznek. Hasmenéses és szorulásos panaszok esetén egyaránt érdemes kipróbálni a hatását. 

 

Erősebb csontok 

Az erős és egészséges csontokhoz sok kalciumra van szükségünk, ezt pedig fedezhetjük tormából is. Ha sok kalciumot fogyasztunk, csontjaink gyorsabban fognak gyógyulni, és a csontritkulás ellen is felvehetjük a harcot. 

 

Légúttisztító 

Biztosan mindenki tapasztalta már, hogy a torma fogyasztása „könnyfakasztó” hatású, illetve az orrunkat is ki kell fújnunk tormaevés után. Ebből következik, hogy kiválóan tisztítja a légutakat, allergia és megfázás esetén egyaránt bevethető. Óvatosan inhalálni is lehet. 

 

Forrás: Organic Facts 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Az egészséges home office 3+1 főszabálya

Az egészséges home office 3+1 főszabálya

Fokozd szervezeted ellenálló képességét, ha pedig diétázol, folytasd!
Itt a rebarbara, a tavasz egyik első hírnöke

Itt a rebarbara, a tavasz egyik első hírnöke

Mire jó? Hogyan használd? Cikkünkből kiderül.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!