Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Itt a rebarbara, a tavasz egyik első hírnöke

Mire jó? Hogyan használd? Cikkünkből kiderül.
2020. április 8.

Mi is az a rebarbara?

Egyik első tavaszi növényünk a rebarbara, a barbárok gyökere, ami valójában zöldség, mi mégis gyümölcsként fogyasztjuk, és nem is tudjuk róla, hogy 4500 éve ismeri az emberiség. A kezdetekben inkább gyógyhatásai voltak ismertek, csak a 18. század környékén kezdték használni a gasztronómiában is. Megosztó étel erősen savanykás íze miatt, amelyet a benne lévő magas almasav- citromsav- és oxálsav-tartalom okoz. Aki megkedveli, az vágyja jellegzetes, egyedi ízét.

Mik az élettani hatásai?

Növényi rostokban gazdag, antioxidánsokban bővelkedik. Tele van vitaminnal, többek között A-, C-, B1- és B2-vitamint, valamint B3-vitamint (azaz niacint) is tartalmaz. Remek forrása a káliumnak, a magnéziumnak, a kalciumnak és a foszfornak, szelén és vas is található benne. Magas a víztartalma, szomjoltó. Azaz a tavaszi vitamin- és ásványianyag-pótláshoz szuper növény, igazi energetizáló. Mi több, fogyókúrázóknak is előnyös, mert 100 g zöldségben csak 16 kalória van. Igaz, cukor nélkül.

Mire figyeljünk? Hogyan dolgozzuk fel?

Az első és legfontosabb, hogy a levele mérgező! Csak a szára használható fel étkezésre, az is akkor, ha már elszíneződött! Ami miatt fogyasztása mértékletesen javasolt, az a benne található, hasmenést okozó antrakinon, valamint az oxálsav, amely elvonja a vérből a kalciumot. Ezek a hatások általában csak jelentős mennyiség elfogyasztása után jelentkeznek. A növénynek kora tavasszal és ősszel a legkisebb az oxálsav-tartalma.

Akkor friss, ha a szára még lédús, ezt a körmünkkel tudjuk ellenőrizni. Ilyenkor nem szükséges megpucolni. Ha már öregebb, akkor a szár külső rétegét érdemes lehámozni, majd apróbb darabokra vágni. A hűtőben becsomagolva néhány napig eltartható, a fagyasztást jól bírja. Főzésnél kis odafigyelést igényel, mert hamar szétfő.

Mire használható?

Bármit is készítünk belőle, figyeljünk a cukor mennyiségére. Savanykás íze miatt hajlamosak vagyunk túlcukrozni, de ezzel pont a frissességét és az alacsony kalóriatartalma miatti előnyeit vesszük el.

Remek szörp, kompót, likőr vagy dzsem alapanyag. Egyedi íze miatt önmagában vagy más gyümölcsökkel kombinálva is jó választás.

Izgalmas mártás készíthető belőle fűszeres húsok mellé. Frissítő gyümölcslevesként is igen jól szerepel, leginkább behűtve az igazi. Smoothie-ban és turmixban is megállja a helyét. Gombóc, túrógombóc vagy palacsinta tölteléke is lehet

Süthetjük együtt fűszeres csirkével vagy pulykával is az alma mellett vagy helyett. Mi több, a friss, zsenge szárakat salátákba is tehetjük.

És a sütemények: pitékbe, muffinokba, kevert süteményekbe, piskótákba, tortákba krémként, vagy pohárkrémként, sőt gyümölcszselékhez is mennyei.

Mivel érdemes társítani, kombinálni?

Legjobb barátja az eper, harmóniában vannak együtt. Édes cseresznyével, naranccsal, banánnal, körtével vagy almával is jó párosítás. Bármily meglepő, a szintén fanyar meggyel is jól kombinálható.

A fűszerekkel szintén jóban van. A kompótokhoz alapvetően használt fahéj, szegfűszeg és vanília kiemeli különleges ízét. A bátrabbak kombinálhatják gyömbérrel, szerecsendióval, bazsalikommal vagy mentával is.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?