Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Fagyasztható-e a felvágott és a sajt?

2022. August 3.

Ez az a kérdés, ami szerintem gyakran felmerül bennünk, ha pár nap után látjuk, hogy túl sok felvágottat vagy sajtot vettünk. Nagyon meleg van és félünk, hogy a hűtőben nem fogja megőrizni a minőségét. Vagy épp jó áron hozzájuthatunk, ezért nagyobb tétel megvásárlásában gondolkodunk. A jó hír az, hogy igen, ezek részben fagyaszthatóak!

Természetesen itt is van néhány alapszabály, amit érdemes betartani. Az a felvágott és sajt fagyasztható jól, amelynek kevés a víztartalma. Gondoljunk csak a málnára, gyönyörű fagyasztva, de ahogy kiolvad, egy petyhüdt gyümölcspép lesz belőle. Ugyanez történik az olyan élelmiszerekkel, amelyek sok vizet tartalmaznak.

Tipp: Mire figyeljünk a nagy hőségben a konyhában?

Tehát a felvágottak közül az aszpikos verzióknak és a sok vízzel felturbózott daraboknak nem tesz jó a fagyasztás. De a „szárazabbak” jól tűrik ezt a fajta hőkezelést: ilyen a virsli, a szalámi, a minőségibb sonkák és a párizsifélék. A még felbontatlan, vagy a már felbontott csomagoltak is bekerülhetnek a mélyhűtőbe, illetve a frissen szeleteltek is. Egészben, szeletelve, felkockázva vagy a sonka még darálva is, attól függően, hogy mire szeretnénk majd felhasználni. A felvágottakat csak 1-2 hónapig tároljuk így. Kiolvasztásnál ne használjunk mikrót, csak vegyük ki, és vagy a hűtőben, vagy szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni.

A sajtoknál ugyanúgy a víztartalom számít leginkább. A camembert vagy a brie sajt állaga nagyon megváltozik egy mélyhűtős kaland után. De a keményebb sajtok nyugodtan bekerülhetnek. Ilyen a parmezán, a gouda, az edami vagy a pizza mozzarella. Még a trappista is. Ezek a sajtok fél, vagy akár 1 évet is tárolhatóak így. Arra mindenféleképpen számítsunk, hogy a sajt szerkezete is változik fagyasztás után, ezért látványelemként ( például frissen szendvicsre téve) már nem nagyon fogjuk tudni felhasználni kiengedés után. De reszelve sütéshez, melegszendvics készítéshez, tésztára vagy pizzára jó lesz. Tehát akkor fagyasszuk le, ha utána olyan ételhez szánjuk, aminél olvasztással használjuk fel. Kiolvasztásnál, hasonlóan a felvágottakhoz, ne a mikróba tegyük. Vagy szobahőmérsékleten, vagy hűtőben olvasszuk ki. Vagy ha már eleve reszelve fagyasztottuk le, akkor még kicsit fagyosan is felkerülhet az ételre, amit aztán a sütőbe dugunk.

Mind a felvágottakra, mind a sajtokra igaz, hogy az erősen fokhagymásak íze hamar megváltozik, és át is tudja venni a többi étel, ami körülötte van. Emiatt a fűszereseket ne tartsuk sokáig a mélyhűtőben.

Ezt már olvastad?

Mutatjuk, melyik az az 5 módszer, amivel tartósíthatod a zöldfűszereket

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Nem telhet el nyár lángos nélkül!

Nem telhet el nyár lángos nélkül!

Cikkünkben alapreceptet is mutatunk!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!