Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Ezeket a növényeket gyűjtsd össze a kertben, ingyen moshatsz velük!

2022. October 12.

A természetes alapú mosó- és mosogatószerek reneszánszukat élik. Egyrészt egyre többen kerülik a vegyszereket, másrészt mostanában különösen árérzékenyek vagyunk minden tekintetben.

Van már a köztudatban elterjedt természetes mosószerféle. Ez a mosódió. Kiemelkedően magas a szaponin tartalma, ez az az anyag, ami tisztává varázsolja a ruhát. Víz hatására kioldódik, enyhén habzik, a szappanhoz hasonlóan működik. Tisztít, oldja a zsírt és eltünteti a kellemetlen szagokat is. Természetes, bőrbarát, nem roncsolja az anyagot és megőrzi a ruha színét. 5-6 szem mosódiót teszünk egy kis zsákba, ezt rakjuk a dobba. Pár mosás kell, mire teljesen kioldódik belőle a szaponin. Amikor a száraz, nagyon vékony héj marad csak, már nem használható tovább. A mosódióval egyetlen gondunk van, hogy szubtrópusi növény. Hazánkban nem él meg, emiatt külföldről kell beszállítani, így magasabb árat fizetünk érte, mintha itthon teremne.

Van azonban olyan növényünk, ami hasonló a mosódióhoz. Ez pedig a vadgesztenye. Hazafelé sétálva vagy erdőben is összegyűjthető, így akár ingyenesen is megoldhatjuk a mosószer kérdést. A gesztenyének nem a héjában, hanem a belső lágy részében található meg a hatóanyag. Emiatt használat előtt érdemes vékony szeletekre vágni és megpucolni. Így könnyebben kioldódik belőle a szaponin. Szintén kisebb mosózsákba téve helyezzük bele a dobba a tisztítandó ruhák közé. Egy adag ruhához 4-5 gesztenye szükséges.

 

Tipp: 7 dolog, amit sose tegyél a mosogatógépbe

 

Másik ilyen csodaszerünk a borostyán (nem is gondoltuk volna). Ugyanúgy szaponint tartalmaz, legtöbbet az idős és sötétzöld levelek. A saját kertünkben vagy kiránduláskor tudunk belőle gyűjteni. Arra azért figyeljünk, hogy kevésbé szennyezett helyről szedjük le őket. Teljesen hasonlóan működik, mint a mosódió és a vadgesztenye. Egy mosáshoz 8-12 levelet érdemes a mosózsákba tenni.

Mindhárom természetes mosószer esetében igaz, hogy az erősen szennyezett és foltos ruhákkal nem birkózik meg, ezeket érdemes előtte mosószódás vízbe áztatni. A fehér ruhák nem lesznek vakító fehérek, itt is érdemes mosószódát alkalmazni. Azonban ha még kiegészítőként használunk mosószódát vagy alkalomadtán fehérítőszert, akkor is lényegesen olcsóbb a mosószernél, illetve környezetkímélőbb is. 

Áztatással és főzéssel egyébként folyékony mosószer vagy mosogatószer is készíthető belőlük.

Kísérletezzünk velük bátran, a ruhákban egyáltalán nem tesznek kár, emiatt nem kell félni!

 

Kapcsolódik: 

A vágódeszkák és fakanalak ápolásának 5 pontos kézikönyve

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!