Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Így lesz tökéletes a kelt tésztánk – ez az 5 legfontosabb tudnivaló

2022. January 5.

Tegyük a szívünkre a kezünket, imádjuk a kelt tésztát. Jöhet akármilyen új étkezési irányzat, akkor is szeretjük, és ha van rá mód, készítjük is. A kelt tésztának – mint mindegyik tésztafélének – megvannak a maga titkai. Nézzük, mik is ezek.

 

Alapanyagok

Természetes, hogy igyekszünk minőségi alapanyagokat használni. A kelt tészta egyik lelke a jó minőségű liszt. Nem csak élvezeti értéke, hanem egészségre gyakorolt hatása miatt is figyeljünk rá, hogy ne legyen avas, penészes. Felhasználás előtt szitáljuk át, ettől levegősebb lesz és szebben fog megkelni. Másik elengedhetetlen alapanyag az élesztő. Ha frisset használunk, az valóban friss legyen és ne száradjon össze. Ha szárítottat használunk, akkor pedig még a lejárati idő előtt használjuk fel. Alapanyagoknál még arra figyeljünk, hogy a sót ne közvetlenül az élesztőre tegyük. Kevert állapotban már nem zavarják egymást, csak a közvetlen érintkezést nem szeretik.

 

Hőmérséklet

A kelt tésztánál nagyon nem mindegy az alapanyagok hőmérséklete. A száraz hozzávalók ideálisan szobahőmérsékletűek. Ugyanez elmondható a tojásra, vajra, tejfölre is. A tej vagy a víz, amiben az élesztőt először felfuttatjuk, legyen langyos. A hideg hozzávalók az élesztőt belassítják, a túl meleg hozzávalók pedig megölik azt, és az élesztő nem fut fel.

 

Dagasztás és kelesztés

Dagasztás történhet kézzel, dagasztógéppel vagy kenyérsütőgéppel. Egy biztos minden esetben, ne sajnáljuk rá az időt, alaposan ki kell dagasztani a tésztát. Pár perces gyúrástól nem fogja felvenni a megfelelő mennyiségű folyadékot. A kelesztés is elengedhetetlen folyamat, ilyenkor kezd erjedni a tészta, szén-dioxid keletkezik, aminek hatására lazul a szerkezete. Általában normál szobahőmérsékleten és huzatmentes helyen a tészta 1 óra alatt duplájára kel. Ha ennél sokkal lassabban szeretnénk megkeleszteni, akkor hűtőbe vagy hűvös helyre kell tenni. Az első kelesztés után, a tészta formázását követően is szoktuk még keleszteni a pékárut, de itt már kevesebb idő is elegendő. Az ideális kelesztési hőmérséklet 26-30 fok között van.

 

Süti kisokos: Élesztő, szalalkáli, szódabikarbóna, sütőpor? Mikor melyiket használjuk?

 

Sütés

Kétféle módon süthetjük meg a kelt tésztás süteményeket. Vagy hideg sütőbe toljuk és akkor kapcsoljuk csak be a sütőt. Így a sütő felmelegedéséig még van ideje a tésztának kelni. Vagy pedig rögtön a forró sütőbe toljuk, így természetesen a sütési idő is lerövidül. Az ideális sütési hőfok sütemények esetében 180-200 fok. Pizzánál 280-300 fok, kenyérnél pedig 220-240 fok. Mivel minden sütő máshogy működik, ezért hagyatkozzunk a saját tapasztalatainkra is.

Ha tehetjük, párás sütőbe tegyük a megkelesztett és formázott tésztát. Kaphatók már olyan sütők, amelyekben van is ilyen funkció, hogy a párás levegőt bent tartják, keringtetik. Ha régebbi sütőt használunk, akkor egy kis hőálló edényben érdemes kevés vizet a sütő legalsó részére betenni, a magas hő hatására biztosítani fogja a párát.

 

Sütés után

És amiről a legtöbb recept nem ejt szót, hogy amint megsült a pékáru, tegyük ki rácsra hűlni. Így tudjuk elkerülni azt, hogy bepárásodjon, bevizesedjen az alja.

 

Ez is érdekelhet: 

Legyél a péksütik királya otthon (2. rész) – így kell használni a bolti rétestésztát!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!