Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: 123rf

5 apró lépés, hogy te is tudatosabban tegyél környezetedért a konyhában

2022. November 9.

Környezetvédelmi témákkal Dunát lehet rekeszteni. Előfordulnak szélsőségek: egyesek szinte már-már erőn felül tesznek azért, hogy a természetet óvják, mások viszont nem érzik annyira fontosnak ezt a kérdést. És van az átlag, aki tesz is, meg nem is, odafigyelget, amennyire tud, mert van rá ideje, lehetősége. Igazság szerint létezik néhány apróbb tétel vagy változtatás, amelyekkel könnyen tudunk tenni a konyhában e nemes célért, vagyis azért, hogy a Föld és mi magunk is tovább egészségesebbek maradjunk. 

1. Alapanyagok

Alapanyagok közül lehetőség szerint válasszunk idény jellegűt és hazait. Lesarkítva minél kevesebbet szállították, annál kevesebb üzemanyag fogyott, valamint minél inkább idény jellegű, annál egészségesebb, hisz sokkal kevesebb vegyszert és nem természetes technikát igényelt a termesztése. 

A szezonális zöldségeket és gyümölcsöket főzzük be vagy egyéb módon tartósítsuk. Télen nagyon hálásak leszünk magunknak érte. Néhány dolgot magunknak is meg tudunk termelni még akár az erkélyen is, ilyenek például a fűszerek. Ha sok van, lehet fagyasztani vagy szárítani. Ezt sem kell akkor megvenni és egy újabb csomagolást kidobni.

 

2. Bevásárlás

Szokjunk rá arra, hogy mindig legyen a táskánkban vagy az autónkban bevásárlótáska. Elég csak néhány darab szövetből készült táska, máris megkíméljük magunkat attól, hogy minden bevásárlásnál újabb nejlon- vagy papírszatyrot kelljen venni. Zöldségekhez és gyümölcsökhöz szerezzünk be pár hálós ökozsákot, én most készülök régi függönyből varrni néhányat. De már szinte minden nagyáruházban lehet ilyet kapni, és néhány vásárlás után behozza az árát is. 

 

3. Tisztítószerek

Tisztítószerek kellenek, ez nem vitás. Számos komolyabb tisztítószert kivált az ecet vagy a szódabikarbóna. Egyre többet készíthetünk magunknak házilag, sokszor jobbak, mint a boltiak. Mosódióból például nemcsak mosószer, hanem mosogatószer is készülhet. Ha vásárolunk, figyeljünk arra, hogy a flakonja könnyen lebomló legyen. 

Tipp: Ezeket a növényeket gyűjtsd össze a kertben, ingyen moshatsz velük

 

4. Konyhai gépek

Itt sem fogok nagy titkot elárulni, válasszunk lehetőség szerint energiatakarékos gépeket. Lehet használni dagasztógépet, botmixert vagy amire épp szükségünk van, de vigyázzunk rájuk, hogy sokáig tudjuk használni. És romboljuk le azt a falat, amely szerint a mosogatógép a világ legádázabb ellensége! A mai mosogatógépek egy 12-es terítéket már nagyjából 10 liter vízzel elmosogatnak. Nincs az a háziasszony, aki akármilyen lavórkában forralt vízzel, majd öblítéssel ennyiből ugyanolyan tisztára elmosogatja az étkészletet! 

 

5. Konyhai hulladék

Kezdjük ott a kérdéskört, hogy ne hagyjuk az élelmiszereket megromlani. Vásárlásnál figyeljünk a mennyiségre, annyit vegyünk, amennyit el bírunk fogyasztani lejárat előtt. Amit lehet, fagyasszuk le lejárat előtt. Készételeknél, ha több maradékunk van, rendezzünk vacsorára morzsapartit – ha frissen főzünk, senki sem fogja a maradékot választani. Egyébként rengeteg maradékmentő ötlet létezik, például a krumplipüréből lehet krokettet készíteni, a szikkadt kalácsból pedig felfújtat.

Fontos még a szelektív szemétgyűjtés. Gyorsan meg lehet szokni, hogy melyik szemetet hova tesszük, tényleg egyperces plusz meló csak ahhoz képest, ha mindent ugyanabba a kukába dobnánk.

Akinek van kertje, komposztáljon. Én egy kis vödörbe teszem a zöldségek, gyümölcsök héját és a kávézaccot, majd abban viszem ki a komposztba. És igen, nem használok kávékapszulát, maradtam a klasszikus kávéfőzésnél. Mi több, a kávézacc is sok-sok módon újrahasznosítható! 

Kapcsolódik: 

https://izeselet.hu/magazin/ki-ne-dobd-a-kavezaccot-aranyat-er/ 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!