Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Tényleg egészséges a Negro cukorka?

2022. October 26.

Egyik legikonikusabb retro édességünk a Negro cukorka. Igazából a retrónál régebbi múltra tekint vissza, és a közhiedelemmel ellentétben véletlenül sem rasszista az elnevezése.

A Negrót ugyanis feltalálójáról, Pietro Negróról nevezték el. Ő volt az, aki az 1920-as években Dreher által alapított csokoládé- és édességgyárban megalkotta „a torok kéményseprőjét”. Pietro Negro feladata az volt, hogy a savanyú cukorka gyártás közben összegyűlt törmeléket újrahasznosítsa. Először megpróbálták visszaolvasztani és ugyanúgy savanyú cukorkát készíteni belőle, de ez nem hozta a megfelelő minőséget. Vélhetően emiatt döntött úgy, hogy más típusú édességet gyárt belőle. Ánizzsal és mentával ízesítette, illetve került bele édesgyökér is. Ez a kicsit ragadósabb, de nagyon jellegzetes aromájú cukorka lett az ország nagy kedvence. Pontos receptje a mai napig titok. Sokáig csak a fekete színű és klasszikus ízesítésű létezett, manapság már többféle fellelhető a boltok polcain.

Tipp: Hogyan használjuk a quinoát a magyar konyhában?

Nemcsak az íze, hanem a marketingje is feledhetetlen. A kéményseprő grafikát látva azonnal beugrik mindenkinek a termék is. Érdekesség, hogy az első gyártás után közel 70 évvel később védették csak le a nevét és a logóját. A nagy siker csak itthon tudható be a Negrónak, a védjegy is csak hazánkra szól.

És a nagy kérdés, hogy egészséges-e a Negro, valóban segít-e torokfájás és köhögés esetén?

Nézzük az ízesítőket. A menta köztudottan a felső légúti betegségek egyik gyógynövénye. Fertőtlenít, frissít és nyugtatja az idegeket. Kifejezetten ajánlják torokfájás és hörghurut esetén. Az ánizs hasonlóan a mentához, csillapítja a köhögést, hörghurut esetén segít a fogyasztása. Mindkét gyógynövény az emésztésünkre is jótékony hatással van. Az édesgyökér használata hasonló esetekben ajánlott, influenza, torokgyulladás, köhögés. Ezek leküzdésében segíti a szervezetet.

Gyógynövény oldalról tehát minden adott a sikerhez, a hatóanyagokon nem fog múlni. Azonnali megoldást és csodát természetesen ne várjunk tőle, a Negro nem gyógyszer, de az biztos, hogy ha egy kicsit is oldja a torokkaparást, máris hozzájárult a jobb közérzetünkhöz. Fogyasztani csak mértékkel érdemes, hisz cukortartalma magas, erre érdemes odafigyelni.

Legyen otthon hát mindenkinél egy zacskó Negro cukorka!

Ezt is olvasd el:

Ki ne dobd a paradicsom héját, aranyat ér!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!