Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Milyen zeller a szárzeller?

2023. February 1.

Rengetegen hallottuk már a szárzeller vagy halványító zeller nevet, sokan kóstoltuk, használjuk is ezt a növényt a konyhában, mégsem tudjuk pontosan, hogy mi is ez és miben különbözik a normál zellertől.

Nem véletlenül kapta a halvány vagy halványító zeller nevet, ugyanis a szárzellernek szánt zöldséget mélyebbre ültetik a normál zellerhez képest. Ahogy növekszik, a szárát folyamatosan betakarják földdel, így eleve hosszabbra nő a szár és kevesebb napsütés éri, amelynek hatására sokkal halványabb színű lesz kevésbé erőteljes ízzel. Gumóját nem fogyasztjuk. Tehát a szárzeller gyakorlatilag ugyanúgy zeller, csak más módon termesztik.

És miért olyan népszerű? Ennek két fő oka van. Az egyik, hogy kevésbé aromás a normál zellerhez képest, friss, üde, zsenge íze van. Roppanós, ahogy harapjuk. A hangja sem utolsó!

A másik ok, hogy nagyon kevés kalóriát tartalmaz. 100 g halványító zellerben 14 kcal van csak. Elenyésző mennyiség, éppen ezért fogyókúrázóknak kötelező darab.

A boltban olyan példányokat vegyünk, amelyek szép egészségesek, húsosak, feszesek, nem plöttyedtek. A szár végén a levelek életteliek legyenek. Pár napig hűvös helyen tárolható, utána veszít a nedvességtartamából.

Tipp: Mindent a salottahagymáról

Fogyasztását tekintve ez is olyan zöldség, amit szinte mindenhez használhatunk. A belső szárak nagyon zsengék, csak lemosni kell, a külső száraknak már általában megvastagodott a héjuk, érdemes késsel lehúzogatni az erősebb szálakat. Használjuk ki frissességét, készítsünk zöldségmártogatóst. Tegyük salátákba bármilyen összeállításban. Mehet bele frissen tészta- vagy kuszkuszsalátába is. Waldorf salátában ez az eredeti hozzávaló, nem a gumós! Hőkezelés nélkül remek smoothie alapanyag. 

Párolhatjuk, piríthatjuk, készíthetünk belőle önállóan köretet, vagy színesíthetjük vele a párolt zöldségeket, rizst, hajdinát, bulgurt. Ízletes krémleves alapanyag önmagában is, de keverve, például burgonyával is isteni. Bundázható, akár palacsintatésztába forgatva is kisüthető párizsiasan vagy pankó morzsásan.

Ugye, mennyi mindenre felhasználható? És ne feledjük, kalóriaszegény, jöhet bármikor

 

Ezt már olvastad?

Milyen burgonyát válasszunk a krumplisalátához?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!