Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Mi is az a salottahagyma és hogyan használjuk?

2023. January 18.

Biztosan sokszor találkoztatok már a salottahagymával mint alapanyaggal a receptekben. És elgondolkodtatok azon, hogy ez milyen hagyma valójában? A vöröshagymához hasonlít? Vagy inkább a lilához? Helyettesíthető valamelyikkel?

A salottahagyma, vagy más néven mogyoróhagyma a vöröshagyma egyik változata. Alapvetően a keleti konyha – az indiai, a thai, a vietnámi és a kínai – egyik legkedveltebb hagymafajtája, de Európában is megvetette a lábát. A francia konyha is előszeretettel használja, manapság már nálunk is elérhető és egyre népszerűbb. Népszerűsége annak köszönhető, hogy kifinomultabb az íze a vöröshagymáéhoz képest. Édesebb, lágyabb, kevésbé kesernyés. Kisebb a vöröshagymához képest, sőt, kifejezetten apró. Kerekded vagy hosszúkás formájú. Színe általában lilás, de egészen a szürkéig változhatnak a színárnyalatai.

Ennek a nemesebb hagymának a termesztése is kicsit különlegesebb. Akkor igazán kifinomult ízű, ha nem magról vetik, hanem hagymagumóról. 1 dughagymából 3-4 hagyma lesz. Kotlóhagymaként működik, vagyis az egy kis dughagymát veszik körül majd az új hagymácskák, gyakorlatilag fészket képez. Bátran lehet vele kísérletezni saját kertünkben is, nem túl igényes fajta. Szereti a sok fényt és a közepesen tápanyaggazdag talajt. Igényli a vizet, de a kisebb vízellátottság ingadozások nem tesznek benne kárt.

Tavasztól őszig betakarítható, fogyasztható frissen és télálló is. Ahhoz, hogy télálló legyen, felszedés után hagyni kell a héját megszáradni, a külső buroklevelet és a gyökérzet maradékot le kell szedni róla. Sötét, hűvös, szellős helyen, természetes anyagú kosárban tárolható a legtovább.

Még több konyhai tipp: Ki ne dobd a paradicsom héját, aranyat ér! 

Jöjjön a helyettesíthetőség! Ízvilágban és színben közelebb áll a lila hagymához, mint a vöröshöz. Édesebb, kerekebb aromájú mindkettőnél. Használható főzéshez és salátához is, készíthető belőle savanyúság. Azt javaslom, hogy ha főzéshez írják a receptben, akkor inkább vöröshagymával helyettesítsük (kevesebb mennyiséggel), ugyanis a lila hagyma színe nagyon erőteljes és sok ételben kifejezetten zavaró. Salátaféléknél az édesebb íz miatt pedig inkább lila hagymával dolgozzunk, ha nincs salottánk. Főzésnél arra figyeljünk, hogy kevesebb a víztartalma a megszokott hagymaféléinkhez képest, így hamarabb odakap, kisebb lángon érdemes hőkezelni.

Ha szeretjük a keleti ételeket, mindenféleképpen szerezzünk be belőle egy adagot és próbáljuk ki azzal a megszokott recepteket.

 

Ezt már olvastad?

Gránátalma, a termékenység szimbóluma

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!