Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Ezek a panírozott ételek fagyasztásának alapszabályai

2023. January 11.

A magyar ember imádja a rántott húst, meg szinte mindent, ami rántott. Mondhatni bármikor jöhet, sőt szinte nem telhet el hét nélküle a konyhákban. Legyen az karaj, máj, csirkecomb, cukkini, tök, brokkoli, az a lényeg, hogy belül megfelelően átsüljön, kívülről pedig finom ropogós bunda ölelje körül.

A rántott dolgok frissen elkészítve az igaziak, a többnapos étel már nem esik olyan jól. Van azonban olyan eset, hogy sokat panírozunk be, de nem készítjük el az összeset azonnal. Ilyenkor érdemes lefagyasztani. Vagy akár előre is dolgozhatunk, ha sok az alapanyagunk, így egy fáradt estén hazatérve csak pár szelet panírozott darabot kell előkapni a fagyasztóból, gyorsan kisütni, aztán már vacsorázhatunk is.

Tipp: Milyen burgonyát válasszunk a krumplisalátához?

Az alábbiakra figyeljünk oda, ezek az alapszabályok:

1.Csak friss hús és zöldség fagyasztható le panírozás után, olyat, amit már fagyasztás után kiolvasztottunk, szigorúan tilos újrafagyasztani.

2.Az alapanyagokat a szokásos módon panírozzuk, nem szükséges rá extra bunda vagy egyéb és tartósítószer sem. Nem kell előre hőkezelni az alapanyagokat. Amire figyeljünk, hogy bundázás előtt ne legyenek vizesek, de erre alapvetően mindig figyelni kell.

3.A panírozott darabokat egy sütőpapírral vagy folpackkal letakart tálcára helyezve tegyük először a fagyasztóba, egymás mellé kisebb távolságra, hogy a hús és a zöldségek ne érjenek-fagyjanak össze, és a szeletek is szép egyenesek legyenek. Amikor megfagytak, ez nagyjából 1 nap, akkor zacskókba vagy műanyag tálakba rendezhetőek.

4.Ezeket az ételeket 3 hónapig lehet fagyasztóban tartani, 3 hónapon belül fel kell használni őket, különben erősen romlik a minőségük.

5.Felhasználás előtt nem olvasztjuk ki! Maximum 10 percet pihentetjük szobahőmérsékleten, de utána már merülhetnek is el a forró olajban.

6.Fagyasztott ételnél különösen fontos, hogy az olaj ne legyen túl forró, különben a külseje megég, a belseje viszont nyers marad. Egy csipet fagyos bundát ha a felforrósított olajba dobunk, látjuk, hogy elég meleg-e az olaj és nem túl forró-e.

A fenti instrukciókkal könnyedén tartósíthatjuk kedvenc bundás ételeinket.

Ezt már olvastad?

Így pucold és szeleteld szakszerűen a citrusféléket

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!