
Így pucold és szeleteld szakszerűen a citrusféléket
2022. november 23.A citrusfélék a téli időszak kedvencei. Ilyenkor van szezonja a narancsnak, grépfrútnak, mandarinnak és citromnak is. Különböző módon használjuk fel őket, sokszor nemcsak a húsukat, hanem a héjukat is.
Először is, amit tudni érdemes, hogy a citrusfélék nem hazánkban teremnek, hosszú utat tesznek meg hozzánk. Emiatt (hasonlóan a banánhoz) általában éretlenül szedik le, és a héjukat vegyszerrel kezelik az érés és a tartósság érdekében. Így mindenféleképpen érdemes forró vízben átmosni a gyümölcsöt, ha a héját is felhasználjuk, akkor kefével kell még átsikálni. Ha van rá lehetőségünk, biogyümölcsöt használjunk akkor, ha a héjára is szükség lesz.
Alapvetően a gyümölcs húsát fogyasztjuk, a héját legtöbbször csak ízesítésként szoktuk felhasználni. Persze vannak kivételek, például ha kandírozzuk azt. Amit nem használunk a gyümölcsből – és ez nem véletlen – az a héj és a gyümölcs között lévő szivacsos fehér hártya. Ez ugyanis könnyen megkeseredik. Frissen pucolva és fogyasztva nem okoz gondot, hőkezelésnél viszont már problémás lehet, emiatt próbálunk megszabadulni tőle.
Ez is érdekelhet: Így használd a bambusz párolót
Ha salátához vagy süteményhez szeletben szükséges a gyümölcs, akkor a pucolási technika a következő: alul és felül vékonyan a gyümölcs sapkáját levágjuk. Mindenféleképpen éles késsel tegyük ezt. Majd rakjuk le a gyümölcsöt a deszkára stabilan, és a késsel olyan 2 cm széles sávban, íves mozdulattal, felülről lefelé a gyümölcs vonalát követve vágjuk el a héját. Így haladjunk körbe. Ezután szeletelhető, a külső héja és az ahhoz tapadó fehér hártya eltávolításra került. Talán a pomeló az, aminél a legkönnyebb dolgunk van, ez a gyümölcs könnyen pucolható kézzel is, még a vékony hártyák is egyszerűen eltávolíthatóak.
Ha gerezdekre van szükség, akkor a fenti módon megpucolt gyümölcsöt a tenyerünkbe helyezzük, és a cikkeket elválasztó fehér hártya mellett bemetszéseket ejtünk. Először a gerezd egyik oldalán, aztán a másik oldalán, így könnyen kipattintható lesz késsel a héj és hártyamentes gyümölcs.
A citrusfélék héja egyébként fagyasztható. Ha csak a gyümölcshúsra van szükségünk, érdemes előtte a héját lereszelni és azt lefagyasztani, jó lesz később ízesítéshez. Ha pedig csak a héjukra van szükség, miután lereszeltük, 1-2 napon belül használjuk fel a gyümölcsöt. A héját már megsértettük, ezért könnyebben romlik és szárad ki.
Még több praktika:
A gnocchi titka, hogy olyan legyen, mintha egy olasz háziasszony konyhájában készült volna