Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Gócs Ágnes

Így használd a bambusz párolót!

2022. November 16.

A keleti konyha egyik nagy kedvence a bambusz pároló. Pár éve még komoly fejtörést okozott a beszerzése, de ma már egyre több helyen megvásárolható. Neve az alapanyagából jön, bambuszból készül. Sikere pedig 2 fő ismérvből adódik: szuperegészséges és dekoratív étel készíthető belőle, és nem csak keleti ízesítéssel, hanem magyarossal is.

Mi az alapelv?

Az ételt nem zsiradékban sütjük vagy vízben főzzük, hanem vízgőz felett pároljuk a bambusz párolóban. Kerek kialakítása van, a párolók olyanok, mint a sziták, az aljuk lyukacsos. Több emeletes lehet, tetejére fedél kerül. Az alulról érkező vízgőz egyenletesen és kíméletesen átpárolja a benne lévő alapanyagokat.

Mire használhatjuk?

Mindenféle zöldség és gyümölcs párolására. Ezek az alapanyagok megőrzik az eljárás során a színüket és formájukat. Párolható benne még a legtöbb halféle, nagyon népszerű párolt halféle a lazac. Könnyen átfőlő húsok is elkészíthetőek benne, például csirke. Ha már keleti konyha, akkor meg kell említeni a tofut. Illetve a tésztaféléket, a zöldséges tekercset és a gőzgombócot, azaz a momót.

Még több praktika: Legyél a blansírozás mestere!

Hogyan használjuk?

Használat előtt öblítsük le, hogy a portól megtisztítsuk. Keressünk egy olyan edényt, aminek a peremén stabilan megáll a pároló. Az edényt vízzel fogjuk feltölteni, majd a benne lévő vizet forraljuk fel. A felszabaduló pára fogja hőkezelni az ételt. Ezért is fontos, hogy a pároló stabilan álljon a láboson, oldalt ne tudjon kiszökni a forró gőz és ne is boruljon le. Annyi vizet tegyünk a lábosba, hogy ha forr, akkor se érje el a pároló peremét. A vízre figyeljünk, ha elfogy, pótolni szükséges.

A pároló könnyen átveszi a benne készült ételek ízét, így érdemes az aljára tenni valamilyen levelet, pl. mángold, káposzta-, saláta- vagy szőlőlevél, kínai kel, banánhéj. Sütőpapírt is használhatunk.

A párolandó alapanyagokat egyforma darabokra vágjuk, így biztosítjuk az egységes hőkezelést. Húsokat is érdemes szeletelni vagy csíkokra vágni.

Fűszerezni közvetlenül az alapanyagokat és a forralásra előkészített vizet is lehet, amelyből így a gőzön keresztül fog az ízanyag bejutni a párolandó ételbe.

Hogyan tisztítsuk és tároljuk?

A legfontosabb, hogy sose használjunk hozzá mosogatószert. Használat után azonnal öblítsük el meleg víz alatt, ha szükséges, kicsit súroljuk át. Ezután hagyjuk megszáradni. Ne rakjuk mosogatógépbe.

Miután megszáradt, száraz, pormentes szekrénybe tegyük. Sose csomagoljuk be, mert ha van olyan rész, ami nem teljesen száradt ki, könnyen bepenészedhet.

Ez is érdekelhet:

Íme az 5 alapmártás receptje, amit bátran elkészíthetsz te is otthon!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!