Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Túl híg a szósz, mártás? Így sűrítheted be a legegyszerűbben

2022. June 21.

Egy jó szósz sima, egyenletes állagú, nem esik szét, nem túl híg, de nem is túl sűrű. Azt mondják, akkor jó az állaga, ha szépen be tudja vonni egy kanál hátoldalát, de persze mindenkinek az egyéni ízlése határozza meg, hogy mennyire sűrűn szereti az adott szószt, mártást. Ha követünk egy receptet, akkor valaki már remélhetőleg pontosan kikísérletezte, hogy megfelelő állagú legyen a szósz, és nekünk sem lesz ezzel gondunk. De mi a helyzet akkor, ha mi kezdünk kísérletezgetni a konyhában, és túl híg lesz a szósz?

 

Még egy kis plusz idő 

A legegyszerűbb, ha tovább főzzük, amíg el nem párolog belőle annyi nedvesség, hogy elég sűrű legyen. Eközben azt is érdemes észben tartani, hogy a szószok, mártások ahogy hűlnek, úgy sűrűsödnek is. Ha túl sűrűek lesznek, csak egy kis folyadékot kell hozzáadnunk, és ismét hígabb állagot kapunk. Ez a legegyszerűbb módszer, de vannak más lehetőségeink is.

 

Tipp: Készítettél már húst – dzsúzzal?

 

Keményítővel

Legegyszerűbb étkezési keményítőt választani, de használhatunk kukorica- vagy burgonyakeményítőt is. A kukoricakeményítő például a kínai ételek szószainak gyakori hozzávalója. A keményítőket elég kevés hideg vízzel elkeverni, majd a szószhoz csorgatni. 

 

Tojássárgájával

A hollandi mártás jó példa erre. Simára keverjük a tojássárgáját, és lassan belekeverjük az olvasztott vajba vagy olajba.

 

Pürékkel

Pürésített zöldségekkel is sűríthetünk, főleg ha leveseket vagy pörkölt jellegű ételeket készítünk. Szószoknál is jól működik, leginkább akkor, ha nem törekszünk extrán sima állagra. 

 

Fejezzük be egy kis vajjal

A vajtól nem lesz sűrűbb a szószunk, hiszen csak zsírból és vízből áll, de egy darabka sózott vagy sótlan vaj a főzés végén a szószba keverve gazdagabbá, selymesebbé és csillogóbbá varázsolja a mártásunkat.

 

Még több szósz: 

Hiánycikké válhat a „kakasos” csípős szósz, mutatjuk az okát

 

Forrás: the spruce Eats

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!