Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Pirítsd, blansírozd, pácold! Profi tippek zöldségekhez

2020. július 24.

Szerencsére azok az idők már rég elmúltak, amikor a zöldséges ételeket némi párolt répával vagy unalmas, csoffadt salátalevelekkel azonosították. Rengeteg lehetőség rejlik ezekben az alapanyagokban, ha pedig a technikára is figyelünk, biztosan finom lesz az eredmény.

Blansírozzuk a fodros kelt, hogy még puhább legyen

A fodros kel igazi vitaminbomba. Nyersen fogyasztva persze nem túl nagy élmény, hőkezelni szükséges. Japánban például rendkívül elterjedt a zöldségek blansírozása, hogy puhább, ízletesebb legyen a végeredmény. A módszer rendkívül egyszerű: először tegyük 3 percre forrásban lévő, majd pedig jeges vízbe a leveleket. A technika nagy előnye, hogy a zöldség nem veszíti el közben a színét és az ízét.

A pirítás felerősíti az ízeket

A sárgarépa, a karfiol és lila káposzta tipikusan olyan zöldségfélék, amelyek összehasonlíthatatlanul finomabbak, ha megpirítjuk egy kicsit. Valamennyi hordoz magában édeskés ízjegyeket, ezek a pirítás hatására részben felerősödnek, részben pedig megjelenik a kesernyés umami íz is. A kettő kombinációja egyszerűen fenséges.

Cseréljük a burgonyát édesburgonyára

A legtöbb burgonyás recept elkészíthető édesburgonyával is, a sütőben sült steakburgonya éppúgy, mint a rakott krumpli vagy a krumplipüré. Finom és egészséges, fő a változatosság!

Hőkezeljük a zöldségeket marinálás előtt

Sok zöldségféle olyan rostos sejtekből épül fel, amelyekből csak főzés hatására tudjuk előcsalogatni az összes ízt és tápanyagot. Pároljuk, pirítsuk vagy süssük meg a sárgarépát, kelbimbót, padlizsánt és céklát, ezt követően mehetnek is 30 percre a kiszemelt pácba. Hatalmas lesz a különbség!

Az avokádóból nagyszerű szószt készíthetünk

Az avokádóból nemcsak guacamole (avokádókrém) készülhet, hanem nagyszerű kísérő szósz lehet ázsiai ihletésű fogások mellé. Pürésítsük az avokádót korianderrel, egy gerezd fokhagymával, sóval, olívaolajjal – és ha szeretnénk, pár csepp mandulatejjel –, nagyszerű szószt fogunk kapni. Jól illik lazac, barna rizs és tojás mellé. Vagy csak keverjük egyszerűen össze szójaszósszal, hogy intenzív, aromás mártást kapjunk sült húsokhoz.

Forrás: the kitchn

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!