Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Ezeket a gluténmentes sütési hibákat követjük el leggyakrabban

Még a profiknál is előfordulhat ezek közül néhány
2017. augusztus 3.

Ahogy a fehérliszt kikerül a képből, már nem olyan könnyű szuper tortát készíteni. A végeredmény egy száraz állagú, ízetlen valami lehet, ha nem figyelünk oda.

Hiba #1: Nem kerültük el a szennyeződéseket

Aki lisztérzékeny, annak egy szemcsényi glitén is elég ahhoz, hogy gyomorbántalmai legyenek. Tartsuk egymástól távol a glutént tartalmazó és a mentes alapanyagaokat.

Hiba #2: Egy féle gluténmentes lisztet használtunk

A különböző lisztek, különböző módon viselkednek, így szinte lehetetlen a fehér liszt texturáját és állagát imitálni. Használjunk kevert lisztet.

Hiba #3: Kihagytuk a sűrítőt

Drágák, de megéri rájuk költeni, ugyanis kellenek a sütikbe – még kis mennyiségben is fontos alapanyagok. Ettől a kötőanyagtól tartják meg a gluténmentes sütik a szerkezetüket.

Hiba #4: Kihagytuk a keményítőt

Kellenek, hogy könnyű, levegős textúrájú süteményt kapjunk. A keményítőknek általában semmilyen tápanyagtartalma nincs, így érthető, ha helyettesíteni szeretnénk, de ne tegyük.

Hiba #5: Megpróbáltuk helyettesíteni a tojást

Nem lehetetlen a tojásmentes sütés sem, de nem mindig könnyű. A benne levő fehérje adja a sütik szerkezetét, és ettől emelkednek meg. Ha tojásmentes sütit akarunk, keressünk rá speciális receptet, főleg kezdőként ne próbálkozzunk öncélúan.

Hiba #6: Túl magas fokozaton sütöttünk

A gluténmentes süteményeknek több idő kell, hisz hamar barnulnak, de több időre van szükségük, hogy átsüljenek.  Általában a normális sütihez képest 25 fokkal alcsonyabban és 15 percig tovább kell sütni a gluténmenteseket.

Hiba #7: Túl sokáig sütöttük

Ez kiszáradáshoz vezethet. Ilyen esetben is érdemes megtenni a fogpiszkáló tesztet, viszont ha még van egy-két darabka a piszkán, az nem baj, hanem pont jó.

forrás: prevention.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Gluténmentes tahini brownie

Gluténmentes tahini brownie

Nyugi, csoki azért van benne
Gluténmentes linzer

Gluténmentes linzer

A linzer egy örök klasszikus aprósütemény, amit rizslisztből elkészítve gluténmentesen és cukormentesen egészségesebb formában is megsüthetünk.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!