Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Szupergyors, gluténmentes mini szalagos fánkok

2017. február 21.

Bár Izraelben a fánk főként hanukakor, a téli ünnepek időszakában sláger-desszert, az utóbbi időben Tel-Aviv a farsanggal rokon purimkor is tele lesz „szufgániottal”, azaz szalagos fánkkal. Ám mint a fehér városban mindent, ami a kulináriával kapcsolatos, a „fánkozást” is tökélyre fejlesztették a cukrászatok és kávézók.

A gránátalmalekvárral, sós karamellával, csilis csokoládéval, levendulás vaníliával és limoncello-krémmel töltött, kövér „szufganiják” katonásan sorakoznak a vitrinekben, mind más és más színű cukormázzal ékesítve. Az utóbbi években a Roladin cukrászdának köszönhetően egészen új trend terjedt el, melyet mára minden magára valamit is adó pékség átvett: a fánkhoz fecskendőben adják a tölteléket. Amikor a kreatív gasztro-hekk miértjéről érdeklődtem, a cukrász azt felelte: „Egy tel avivi városi legenda szerint egyszer, még a nyolcvanas években, amikor a kórházi ápolónők a béremelésért tüntettek, egy cukrászunk így kívánta kifejezni a szolidaritását a sztrájkoló nővérek iránt.” Ám egy másik fánk-szakértőt faggatva sokkal prózaibb választ kaptam: „Így nem szottyosodik meg a fánk belseje, ráadásul mindenhová jut a krémből, hiszen akár minden egyes falatra ráfecskendezheti a fánk-faló.”

És bár a Roladin valóban verhetetlennek bizonyul a fánkok sokféleségét illetően, az én kedvenc és titkos tippem nem más, mint a Piece of Cake cukrászda, amelynek Tel-Aviv központjában több üzlete is van – leginkább azért ők a fánk-királyok, mert vegán, azaz állati alapanyagoktól mentes változatot is kínálnak. Számomra a favorit a tahin-halvás változat – amely édes szezámmagkrémmel, és fehér nugáttal készül.

Szupergyors, gluténmentes, vegán mini „szufgania” – „A mi izraeli konyhánk” blogról

Frank Peti jó barát és kolléga – sokad magunkkal közösen készítjük Izrael magyarnyelvű újságját, az Új Keletet. Ám nem csak ő, az egész családja hiper-kreatív – nem csoda, hogy gasztroblogot is indítottak „A mi izraeli konyhánk” néven, amelyen a família kedvenc finomságait listázzák. Íme egy idevágó klasszikusuk, vegán változatban…

Hozzávalók

  • 2.5 csésze gluténmentes liszt
  • 2 evőkanál csicseriborsó, vagy vöröslencse liszt, 1 dl vízzel elkeverve
  • 2 kanál nyírfacukor
  • 1.5 zacskó sütőpor
  • 1 vaníliarúd kikapart bele
  • 1,5 csésze szója, vagy más növényi tej

Elkészítés

1. A hozzávalókból sűrű palacsinta tésztát kavarok – ha nehezen keverhető, még egy kis növényi tejjel, vagy vízzel lazítok rajta.

2. Mély edényben olajat melegítek, ebbe a tésztából kanál segítségével dió nagyságú fánkokat szaggatok.

3. A tészta jelentősen megnövekszik sütés közben, a kis gombócok maguktól bukfenceznek az olajban addig, míg minden oldalról pirosra sülnek.

4. Ekkor kiszedem őket, lecsurgatom, a felesleges olajat felitatom, és porcukorral szórom meg.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Steiner Kristóf

Steiner Kristóf receptje

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!