Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Ötletek gyerekzsúrokra

Így szülinapoznak a világ körül

Ötletek gyerekzsúrokra
2018. March 23.

A szülinapok mind-mind mérföldkövek, melyeket sokszor ünneplünk, máskor pedig inkább nem is számoljuk. A gyerekeknek többnyire mosoly és boldogság ez a nap, mutatjuk is hogy ünneplik a legkisebbeket világszerte.

Tervezés a jövőre

Vannak országok, ahol a gyerekek megjósolhatják a jövőjüket – vagyis majdnem. India több területén a hinduk rizsceremóniát tartanak, mikor a baba 6-7 hónapos. Akkor tartják ezt, mikor a gyermek elfogyasztja az első falat rizst. Ez egy nagy ünneplés, ilyenkor az anyai nagybácsi gondosan elrendezett, különböző finomságokkal teli tálból eteti a babát. Ezután ő egy nagy tálról, több dolog (pl.: pénz, könyvek, toll, sporfelszerelés, stb.) közül választhat. Amit elvesz magának, úgy tartják, abban lesz jó a jövőben.

Kínában létezik egy hasonló hagyomány, a Zuazhou. Az első szülinapon a gyerek több neki hozott ajándék közül választhat, amelyiket választja, az jelöli ki a jövőjét. Ilyenkor szokás „hosszúélet tésztát” is fogyasztani. Koreában ugyanezt a ceremóniát doljanchinak nevezik. „Itt minden tárgynak jelentése van. A ceruza azt takarja, tudós lesz, a fonal pedig, hogy hosszú életet él majd.” – mondja Taewoo Kim, a HuffPost Korea szerkesztője.

Koreában egyébként máshogy számolják az éveket. Egy újszülött már alapból 1 éves, és minden év január 1-én adnak az életkorukhoz egy évet, nem pedig a szülinapjukon. Tehát egy 2017.december 31-én született baba már 2 éves.

Édes élvezetek

Az Egyesült Államokban egyre nagyobb hagyomány a cake smash, vagyis tortazúzás. Ez igazából az, amit a neve is takar: a gyerek az első szülinapján élvezheti a tortáját azzal, hogy belenyúlkál, markolássza, összerombolja. Létezik már sajtburgerzúzás, és fánkzúzás is.

Mexikóban él hasonló tortázós szokás. Az ünnepelt (legyen gyerek, vagy felnőtt) arcát belenyomják a tortába. Más latin országokkal egyetemben Mexikóban is tartják a quinceañerat, a lányok 15. szülinapján rendezett nagy ünneplést.

Ausztriában és Új-Zélandon torta helyett tündér kenyeret esznek. Ez igazából fehér toastkenyér vajjal megkenve, és színes cukorral megszórva. Olcsó és remek megoldás, hogy a gyerekek boldogak legyenek a szülinapjukon.

Nem feltétlenül vagyunk oda a jamaikai kajahagyományért. A születésnapokon ugyanis (kortól függetlenül) nagy adag lisztet dobnak az ünnepelt arcába. Az olimpiai bajnok futó, Usaun Bolt is így járt 29. szülinapján.

Kapaszkodj a füledbe

Több országban, köztünk hazánkban és Olaszországban is hagyomány, hogy a családtagok és a barátok meghúzzák az ünnepelt fülét. Emellé pedig jókívánságot is mondanak: „Isten éltessen sokáig, füled érjen bokádig!”

forrás: Huffington Post

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A 6 legjobb szülinapi party

A 6 legjobb szülinapi party

Ezeken mindenki részt vett már, vagy részt fog egyszer venni
Szülinapi zsúr = teljes pánik

Szülinapi zsúr = teljes pánik

Idő nincs, mentőötlet viszont van. Szerencsére több is. Börtönbalhé-buli Bezzegh Éváéknál

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!