Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Home of the Pie

A tökéletes pitetészta

2020. October 24.

NapSütés!

Kerek Brigi vagyok, a Home of the Pie megálmodója. Azt vettem a fejembe, hogy megtanítalak ennek az egyszerű, sok variációs lehetőséget rejtő süteménynek az elkészítésére. Talán most kezdted, talán már egy ideje sütsz, valahogy mégsem sikerül úgy elkészíteni a süteményt, ahogy a recept fotója mutatja, az okát pedig nem tudod.

A sütés kémia. És fizika. Stílusok, ízek, formák végtelen lehetőségei. A legfontosabb viszont, hogy szívből, szeretettel tedd, stressz nélkül.

Próbálom minden eddigi tudásom átadni Neked, hogy otthoni körülmények között is csodás pitéket tudj készíteni. Imádok elmerülni a textúrákban, tejesen kikapcsol az alkotás öröme. Egyszerű alapanyagok és eszközök, kevés mosogatnivaló, csak Te kellesz hozzá és a lelkesedésed! Ígérem, hogy bátran neki mersz majd állni, legyél akár kezdő, akár haladó.

Beszéljünk egy kicsit a pite-alaptésztáról! Azért is pite, és nem tart, mert ebben a franciáktól eltérően nincsen mandulaliszt. Ettől érzékenyebb a tészta, hamarabb olvad benne a vaj, könnyebben visszacsúszik a forma peremén.


Amikor a mestereimtől tanultam, mindig tudtam, hogy jó helyen járok, ha az aktuális oktatóm először így kezdte: „Az alapanyagok nem helyettesíthetők, a sütési hőfokok szigorúan betartandók, mert akár 10 foknyi különbség is karamellizációt indíthat el a cukorban, vagy épp a tészta emelkedését segíti.”


Ahogy lát
od a receptekben – bárhol a neten vagy bármilyen szakácskönyvben – nincsen megadva a pontos alapanyag. Csak az, hogy liszt, vaj, de az, hogy hideg, meleg, szobahőmérsékletű, milyen zsírszázakú és főleg milyen márkájú, az sajnos nem. Elengedhetetlen a jó liszt – nálam ez kétféle saját magam által kevert lisztkeverék – és a vaj, ami minimum 82% zsírtartalmú.

A tésztát csak addig gyúrod, amíg egynemű lesz, tovább nem. Ha tovább gyúrod, túlságosan megolvad a vaj, és a porhanyós állag elvész. Hűtőben pihenteted minimum 3 órát, de lehet egy éjszakát is akár. Ha nagyon sietsz, akkor mélyhűtőben kb. 25 perc. Amikor kiveszed a hűtőből, keménynek kell lennie. Azért kell átgyúrni ilyenkor, hogy a kezed melege kicsit felmelegítse a vajat, és szépen tudd nyújtani. Itt sem szabad túlgyúrni, ez maximum 1-2 perc, mert ha túlgyúrod, szakadni fog a tésztád. A tökéletes tészta szépen terül, nem reped, nem szakad, csodásan fel tudod emelni a nyújtófával. Nyújtás közben forgatod és lisztezed.

Fotó: Home of the Pie


Amikor beletetted a formába, berakod a mélyhűtőbe minimum annyi időre, ameddig a sütő belemelegszik, de inkább 10-15 percre. Ez arra szolgál, hogy ne kezdjen el olvadni a vaj. A magas hő hatására azonnal sülni kezd a tészta, ha egyenesen a mélyhűtőből kerül a sütőbe az elősütés idejére.

Az időket ki kell várni.

A szabályokat be kell tartani.

Ha nem mersz nekiállni egyedül, kérj segítséget, így biztosan sikerülni fog!


Alább a tészta a képen, így kellene kinéznie a formában sütés előtt.

Fotó: Home of the Pie

A következő cikkben a tészta elősütéséről és teljes sütéséről lesz szó.

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Miért nem sikerül úgy megsütnöm a süteményt, ahogyan a receptben látom a képen?

Miért nem sikerül úgy megsütnöm a süteményt, ahogyan a receptben látom a képen?

Vendégszerzőnk, Kerek Brigi, a Home of the Pie megálmodója elárulja.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!