Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Home of the Pie

Milyen a jó piteforma, és hogyan süsd meg a tésztát úgy, hogy roppanós maradjon?

2020. October 29.

Az előző cikkben megbeszéltük, hogyan készíts tökéletes pitetésztát. (Ha nem olvastad még, kattints ide!)

Na de milyen a jó sütőforma?

Nem kerámia, nem üveg és nem is alumínium, ezekben ugyanis megég a tészta. Logikus, hogy az egyes anyagoknak más a hőleadása, tehát teljesen máshogy sül a tészta a különböző sütőedényekben. Nem állítom, hogy ezekben nem lehet sütni, de ha biztos sikert szeretnél, akkor kivehető aljú, perem nélküli acél formát választasz. Márkaneveket, pontos lelőhelyeket itt nem mondhatok, de ha rákeresel a neten, ki fog dobni párat különböző árkategóriákban. Ha még tapadásmentes bevonata is van a kiszemelt formának, akkor biztosan tartós lesz, és hosszú évekig ki fog szolgálni. Nem kell vajazni, lisztezni ezeket a formákat, csodálatosan ki lehet majd tolni felfelé a pitédet, nem fog beleragadni.

Fotó: Home of the Pie

Feltételezzük, hogy megvan a formád, belenyújtottad a tésztát, és betetted a mélyhűtőbe. Ekkor kapcsolod be a sütőt. Amíg hűl a tésztád, pont bemelegszik a sütőd is, és igen, egyenesen a mélyhűtőből teszed a sütőbe.

Magas hőmérsékleten addig kell sütnöd a tésztát, amíg a vaj csillogása teljesen el nem tűnik, ez sütőtől függően kb. 6-9 perc. Csak ezután kerül bele a töltelék és rá a díszítés, majd újra megy a sütőbe, itt már alacsonyabb fokozaton 35-45 percre.

Ebben az esetben a tésztát nem kell megszurkálnod, se nehezéket tenned bele, mivel nem sütjük készre, csak félkészre. Ha megemelkedik a tészta, akkor se szúrd ki, szépen vissza fog menni, ahogy beleöntöd a tölteléket.

Vannak olyan piték is, ahol készre kell sütnöd a tésztát, mert a tölteléket már nem kell megsütnöd. Itt érdemes megszurkálni a távozó levegő miatt, illetve félidőig nehezékkel ellátni. Lehet kapni kifejezetten erre a célra kifejlesztett úgynevezett kerámia sütőbabot, de sima lencsét, babot is tehetsz bele. Azért fontos ezt megtenned, mert ha teljesen megsült, már nem rugalmas a tészta, és ha felemelkedik, majd úgy sül meg, akkor egyenetlen lesz. A készre sütés szintén magas hőmérsékleten történik kb. 10-12 perc alatt.

Remélem, ezután Neked is sikerül majd, de ha segítségre lenne szükséged, vagy kérdésed adódna, keress bizalommal a Facebookon és az Instagramon.

A következő cikkben a töltelékekről lesz szó.

Fotó: Home of the Pie

A cikk szerzőjéről:

NapSütés!

Kerek Brigi vagyok, a Home of the Pie megálmodója. Azt vettem a fejembe, hogy megtanítalak ennek az egyszerű, sok variációs lehetőséget rejtő süteménynek az elkészítésére. Talán most kezdted, talán már egy ideje sütsz, valahogy mégsem sikerül úgy elkészíteni a süteményt, ahogy a recept fotója mutatja, az okát pedig nem tudod.

A sütés kémia. És fizika. Stílusok, ízek, formák végtelen lehetőségei. A legfontosabb viszont, hogy szívből, szeretettel tedd, stressz nélkül.

Próbálom minden eddigi tudásom átadni Neked, hogy otthoni körülmények között is csodás pitéket tudj készíteni. Imádok elmerülni a textúrákban, tejesen kikapcsol az alkotás öröme. Egyszerű alapanyagok és eszközök, kevés mosogatnivaló, csak Te kellesz hozzá és a lelkesedésed! Ígérem, hogy bátran neki mersz majd állni, legyél akár kezdő, akár haladó.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Miért nem sikerül úgy megsütnöm a süteményt, ahogyan a receptben látom a képen?

Miért nem sikerül úgy megsütnöm a süteményt, ahogyan a receptben látom a képen?

Vendégszerzőnk, Kerek Brigi, a Home of the Pie megálmodója elárulja.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!