Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Jamie Oliver szerint ez a tökéletes héjában sült burgonya trükkje

2020. July 28.

Télen-nyáron kedvencünk a héjában sült burgonya, de valljuk be, most, az apró szemű újburgonyák szezonjában különösen nehéz neki ellenállni. Persze ha belül nyers marad vagy épp ellenkezőleg, túlpuhulnak a burgonyák, már közel sem lesz olyan csábító a végeredmény. Ahogy legtöbbünknek, úgy Jamie Olivernek is megvan a tuti módszere a tökéletes burgonyához. Lássuk, ő hogyan készíti!

A burgonyákat folyó víz alatt alaposan megtisztítjuk. Az újburgonya szemeket egyben hagyjuk vagy felezzük, ha nem nyáron készítjük, válasszunk hagyományos, sütni való burgonyát, és vágjuk nagyobb cikkekre. Közben a sütőt előmelegítjük. Ha darabokra, cikkekre vágott burgonyával dolgozunk, a szeletelés után jöhet még egy öblítés. Erre azért van szükség, hogy a maradék keményítőtől is megszabaduljunk.

Ezután jöhet az első lépés, az előfőzés. Egy nagy lábasba beletesszük a burgonyákat, felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi bőven ellepi a zöldséget. Felforraljuk, majd újraforrástól kezdve addig főzzünk (kb. 6-7 perc), amíg a szemebe vagy a cikkekbe éppen bele tudunk szúrni egy villát. Érdemes villával tesztelni, hiszen a burgonya mérete és fajtája is befolyásolja az előfőzési időt – újkrumpli esetén kevesebb idő is elég lesz.

Ha a főzéssel megvagyunk, leszűrjük a burgonyát, hagyjuk 2-3 percig pihenni, majd óvatosan megrázogatjuk. Szétterítjük egy sütőpapírral bélelt tepsiben, viszont vigyázzunk, hogy csak egy rétegben kerüljenek a szemek vagy a cikkek a tepsibe! Sózzuk, borsozzuk, és elosztunk a tetejükön apró vajdarabokat (vagy meglocsoljuk olajjal). 30 percet sütjük, ezalatt szép aranybarnává válnak a burgonyák, és majdnem teljesen elkészülnek.

Most jön a titkos trükk! Jamie az javasolja, hogy kapjunk elő egy krumplinyomót, és óvatosan lapítsuk ki a szemeket, darabokat, cikkeket. Minél nagyobb felületen érintkeznek a tepsivel, annál ropogósabbra fognak sülni. Ezután megszórjuk rozmaringlevelekkel, majd egyszerűen visszatoljuk a sütőbe, és addig sütjük, amíg elérjük a teljes puhaságot. Ha így készítjük, belül vajpuha, kívül pedig ropogós és aranybarna krumplikat vehetünk ki a sütőből – tanácsolja Jamie.

Forrás: Tips and Tricks

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!