Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Hogyan tároljuk a burgonyát?

2020. június 2.

Ahogy szerte a világon, úgy nálunk is alapélelmiszernek számít a burgonya. Számos magyar étel elképzelhetetlen nélküle, és akkor még nem is beszéltünk olyan klasszikus kedvencekről, mint a hasábburgonya, a burgonyás gratin vagy hasselback burgonya. Most épp az újkrumpli szezonját éljük, de isteni a sütni való sárga héjú burgonya vagy például az édesburgonya is – bár tegyük hozzá, hogy a batátának rendszertanilag nincs köze a burgonyához. 4 egyszerű dolgot elég betartani ahhoz, hogy sokáig élvezhessük burgonyánk frissességét. Lássuk, mit tegyünk, ha hazaértünk a piacról vagy a boltból.

1.Tároljuk a burgonyát hűvös, sötét és száraz helyen

Ökölszabályként elmondható, hogy konyhánk száraz, hűvös, fénytől, közvetlen napfénytől védett, de jól szellőztethető szeglete a legmegfelelőbb a burgonya tárolására. Ez lehet akár a konyhaszekrény is, ám ha nincs kellően hűvös a konyhánkban, válasszuk inkább a kamrát, a garázst vagy a pincét. Az ideális hőmérséklet ugyanis kb. 7-12 °C között van, ezen a hőmérsékleten tartható el a legtovább, hónapokig a burgonya. Melegebb, párásabb helyen hajlamos gyorsan csírázásnak indulni, bepuhulni, megromlani.

2.Egy kosár, tál vagy papírtasak sokkal jobb választás a műanyagból készült zacskóknál

A papírzacskó, egy méretes tál vagy egy szép fonott kosár ideális lakhelye burgonyáinknak, ugyanis mindhárom opció lehetővé teszi a levegő szabad áramlását és a zöldség szellőzését. Ha műanyag zacskóba került vásárláskor, hazatérve rögtön pakoljuk át! Az ilyen zacskókban ugyanis könnyen nedvességet kaphat a burgonya, ez pedig a gyors megromlásához vezethet.

3.Sose tegyük hűtőszekrénybe

És ne csak azért, mert felesleges (azaz nem növeli az eltarthatóságát), hanem azért se, mert egyenesen káros. A túl hideg környezet rosszat tesz a burgonyának, mert a benne található keményítőt cukorrá alakítja.

4.Ne helyezzük hagyma, alma vagy banán közelébe

Ezek az élelmiszerek ugyanis etilént bocsátanak ki. Sokszor igen hasznos ez a tulajdonságuk, ugyanis az utóérésre alkalmas, kissé éretlenül megvásárolt zöldségeket és gyümölcsöket képesek beérlelni. Azonban mindez azt is jelenti, hogy a közelükbe kerülő burgonya gyorsabban romlani kezd.

Forrás: The Kitchn

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!