Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Hogyan lesz tökéletes a mirelit sült burgonya? Tipikus hibák és megoldások következnek

2021. november 5.

Krumplirajongók, figyelem! Bármilyen egyszerűnek tűnik, bizony ezt az ételt is el lehet rontani. Jó hír viszont, hogy pár szabály betartásával elkerülhetjük, hogy olajtól eláztatott vagy kívül égett, belül nyers burgonya kerüljön a tányérra.

 

Süssük rácson

Ha sütőben készítenénk el, ne borítsuk közvetlenül a lemezre a krumplit. Kell ugyanis egy légréteg a lemez és a krumplik között, hogy a végeredmény ropogósabb legyen. A legegyszerűbb módszer, ha a lemezre egy rácsot teszünk, és azon sütjük a krumplit. A lemezre praktikus egy réteg sütőpapírt is helyezni, hogy kevesebbet kelljen sütés után takarítani. 

 

Témába vág: Így készíti Nigella Lawson a sült burgonyát

 

Ne hagyjuk kiolvadni sütés előtt

Persze így is meg lehet sütni, de a még fagyott krumpli külseje burkot képez, azaz a belseje úgy tud puhára sülni, hogy közben a külseje ropogóssá válik. 

 

Ne féljünk a fritőztől

Pont attól olyan finomak az éttermi sült krumplik, hogy profi fritőzben készülnek. Manapság nem divat olajban sütni ételeket, sőt a fritőz a macerásabb konyhai gépek közé tartozik jelentős olajfogyasztása és nehéz tisztítása miatt. Mégis ebben a legegyszerűbb az éttermire leginkább hasonlító hasábkrumplit sütni.

 

Ez is érdekelhet: Hogyan melegítsük fel a hasábkrumplit?

 

Sütő helyett használjunk forró levegős fritőzt

A sütővel összehasonlítva a forró levegős fritőz azért képes jobb eredményt produkálni, mert működése folytán jobban körüljárja a meleg a krumplihasábokat. Ennek köszönhető, hogy kevesebb olajjal is ropogósabb lehet a hasábkrumpli, mintha sütőben készítenénk.

 

Használjunk savas hozzávalót is

A legtöbben csak sózzák a sült krumplit, de valamilyen savas hozzávalóval még jobb lesz az íze, tehetünk egy kevés citromlevet vagy akár ecetet az olajba. Nem kell túlzásba esni, egy kevéske is elő tudja csalogatni az ízeket.

 

Sózzuk megfelelő időben

Van, aki sütés előtt sózza meg a krumplit, és van, aki a tányéron fogyasztás előtt, de egyik sem helyes. A legjobb akkor megsózni, amikor éppen kivesszük az olajból vagy a sütőből.

Ez is krumpli: 

Mit kezdjünk a maradék krumplipürével?

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Szendvicsbe vagy sültkrumplihoz jöhet a pofonegyszerű aioli szósz?

Szendvicsbe vagy sültkrumplihoz jöhet a pofonegyszerű aioli szósz?

Test- és lélekmelegítő, ha a fokhagyma és az olívaolaj egyesíti erejét...

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!