Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Hogyan lesz igazán finom a krumplipüré?

2019. december 11.

Ki ne szeretné a krumplipürét? Persze csak akkor az igazi, ha finom, krémes-habos csodát kanalazunk a tányérunkra. Amilyen egyszerű étel, annyira könnyű elrontani, a rosszul sikerült püré pedig darabossá, gumissá és vizes állagúvá válhat. Nem mindegy, milyen fajtájú krumplit veszünk hozzá, de még az sem, hogy milyen eszközökkel készítjük. Mutatjuk a profi tippeket!

A megfelelő burgonya és a krumpli megfőzése

Jó hír, hogy valamennyi fajta pürésíthető, ám a legjobb püré a közepes keményítő-tartalmú burgonyából lesz. Főzésnél ügyeljünk arra, hogy a burgonya minél kevesebb vizet szívjon fel. Hideg vízbe tegyük a burgonyákat, és együtt melegítsük fel a vízzel, így egyenletesen főnek meg, és a burgonya külső rétege nem fog közvetlen sokkhatást kapni a forró víztől. Ne főzzük túl erős lángon!

Fontos az is, hogy a meghámozott krumplikat egyben vagy nagyobb darabokra vágva főzzük, hiszen kis kockák esetén több felület érintkezik a vízzel, azaz a burgonya jobban átnedvesedik. Ha egy kés vagy hurkapálca könnyedén beleszúrható a krumplikba, készen is vagyunk. Rögtön szűrjük le, így megakadályozhatjuk, hogy a burgonyák túlfőjenek.

Lehet, hogy furcsának tűnik, de létezik egy másik módszer is: a burgonyákat egészben, héjastól süssük puhára forró sütőben. Így maradnak a legszárazabbak, ezáltal a pürénk még krémesebb és habosabb lesz.

Krémesítsünk!

Vaj és tej – vagy habtejszín – adja a püré krémességét. A vajat, valamint a tejet érdemes felmelegítve (de nem forrósítva!) adni a szintén meleg, áttört burgonyához. Csak addig keverjük, amíg összeáll, illetve kialakul a krémes állag, túlkeverés hatására ugyanis gumis lesz a püré. Aprítógép, turmixgép vagy botmixer használata szintén nem ajánlott, hasonlóan gumissá, nyúlóssá teszik a krumplipürét.

Varázsoljuk egyedivé a pürénket!

A tökéletes krumplipüréhez nem kell más, mint krumpli, vaj, tej és só. Viszont néha nem árt a változatosság, tegyük bátran egyedivé a pürénket! Gondoljuk végig, hogy milyen főételhez vagy főételekhez kínáljuk majd, és válasszunk ennek alapján jól passzoló ízesítőket. Olvaszthatunk bele krémsajtot, adhatunk hozzá fokhagymát, aprított bazsalikomot, snidlinget vagy petrezselymet. A burgonya egy részét akár ki is válthatjuk más zöldségfajtával, például paszternákkal, zellergumóval, édesburgonyával vagy főtt babbal.

Forrás: Martha Stewart

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?