Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Krumplitények következnek – te mindent tudsz a sült burgonyáról?

2019. szeptember 21.

Egészséges étkezés ide vagy oda, a burgonya egyik legfinomabb elkészítési módja bizony a sült krumpli. Lehet köret, snack vagy csak úgy magában is fogyaszthatjuk valami jó kis szósszal… Sok-sok érdekesség is fűződik kedvenc krumplinkhoz, mutatjuk. 

 

Több néven ismert

Az Egyesült Államokban french fries, az Egyesült Királyságban furcsa módon csipsz, Franciaországban frites, Németországban pedig pommes névre hallgat a sült krumpli.

 

Egyáltalán nem francia

Az amerikai elnevezés ellenére az étel eredete nem is annyira egyértelmű, megalkotásának dicsőségét ugyanis a franciákon kívül a spanyolok és a belgák is magukénak vallják. Akik a francia eredetet mellett kardoskodnak, azok szerint először 1789-ben kezdték árulni utcai árusok a Pont Neuf hídon Párizsban. A belga eredetben hívők viszont az állítják, a franciák csak „lenyúlták” sok másik belga találmányhoz hasonlóan. A spanyolok pedig úgy tartják, hogy az ő nemzetük volt az első, amely meghonosította a burgonyát az öreg kontinensen.

 

Az egyik gyorsétteremlánc elképesztően sok sült krumplit ad el

A világon a McDonald’s a legtöbb sült krumplit eladó cég. Amerikában az összes megtermelt burgonya 7%-ából lesz sült krumpli, az étterem receptje pedig nem kevesebb, mint 20 hozzávalót tartalmaz.

 

Létezik sült krumpli múzeum

Akár a belgák találták fel, akár nem, Brüsszelben nyitottak egy múzeumot, ahol a látogatók megismerhetik a burgonya mint növény, illetve a sült krumpli mint étel történetét is.

 

Örökség?

Belgium szeretné, hogy a sült krumpli az UNESCO kulturális örökségeinek sorába tartozzon.

 

Táplálóbb, mint gondolnánk

Bár nem túl jó a híre, azért kimondhatjuk, hogy „alapvetően” burgonyából áll. Ezért aztán gazdag B6- és C-vitaminban, valamint magnéziumot és vasat is tartalmaz.

 

Legalább 15 fajtája létezik

Ha valaki erre vállalkozik, hamar rájön, hogy a rengeteg különböző formájú és méretű sült krumplit nem is annyira egyszerű számba venni. Elég csak az eltérő hosszúságú és vastagságú fajtákra gondolni, no meg a hullámosra, illetve a gyerekek kedvencére, a mosolygós arcot formázó krumplira.

 

A legtöbb étterem kétszer süti ki

Ezt az eljárást otthon is alkalmazhatjuk. Először beteszik a burgonyát az olajsütőbe, „kérget” sütnek rá, majd hagyják lehűlni. Ezután még egyszer átsütik, így még ropogósabb lesz a kész sült krumpli.

 

Van, ahol automatából is kapható

1982-ben készült el Ausztráliában az első sült krumpli automata, 1 percen belül 1 adag krumpli készül el benne. Azóta megjelentek az automaták Kínában, Belgiumban, Izraelben, Szlovákiában és Hollandiában is.

 

A vastagabb kevésbé zsíros

Minél vastagabbak a hasábok, annál alacsonyabb a zsírtartalmuk, hiszen a szélek szívják magukba a legtöbb olajat.

 

Nem mindegy, milyen burgonyafajtából készül

Nem minden burgonya egyforma, léteznek alacsonyabb és magasabb keményítőtartalommal bírók. A legjobb sült krumpli olyan burgonyából készül, amelyben sok a keményítő. 

 

Forrás: The Daily Meal

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!