Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

De miért kerül ketchup a hasábkrumplira?

2019. June 26.

A Föld forog, nyáron meleg van, a hasábkrumplit pedig ketchupbe mártogatjuk – bizony, vannak megfellebbezhetetlen tények az életben, mi pedig nem is vitatkozunk, esetleg kérünk még egy kis majonézt is a kedvenc piros szószunk mellé. A kíváncsiság viszont azért csak ott motoszkált bennünk: vajon honnan ered ez a magától értetődő párosítás? Utánajártunk, jöjjön is a ketchup-krumpli sztori, kezdjük a legelején! 

 

Mikor találták fel a ketchupöt?

A ketchup évszázadok óta ismert, ám ahogy az lenni szokott, az évek múlásával sokat változott a recepttúrája. Kapaszkodjon meg mindenki: a legkorábbi ismert recept nemes egyszerűséggel nem tartalmazott paradicsomot, ehelyett az ezzel foglalkozó kínai emberek pácolt halból készítették. A mai szemmel ismerős, paradicsom alapú ketchupök a 20. század elején jelentek meg, igazán pedig akkor robbantak be a köztudatba, amikor a Heinz család megalapította az azóta világhírre szert tett márkát, és elkezdte nagyüzemben gyártani, palackozni és forgalmazni a szószt. És még egy jelentős változásról lehet beszámolni: az 1970-es években került be a receptek többségébe a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup.

 

Oké, de a ketchup előtt mibe tunkoltuk a burgonyát? 

A hasábkrumplit Belgiumnak köszönhetjük, a kis krumplirudacskák a 19. század elején hódították meg Európát. Ekkor a ketchup ismeretlen volt az öreg kontinensen, mai formájában pedig még nem is létezett. De akkor mibe mártogattak, tunkoltak az emberek? Hát majonézbe! 

 

Hogyan talált egymásra a ketchup és a sült krumpli?

Bár egyesek már a 19. század végén is kipróbálták ketchuppel a sült krumplit, de a szokás igazán Amerikában (hol máshol…) lett népszerű az 1940-es évektől. Ekkoriban váltak igen kedveltté a gyorséttermek, az új étkezési lehetőségek pedig új ízeket, párosításokat honosítottak meg. Végeredményben elmondhatjuk, hogy amerikai-európai fúzióról van szó: a belga burgonya és az amerikai ötlet találkozásáról.

 

Házilag is nekiállhatunk

Ha fontos, hogy tudjuk, mi kerül a szószba, esetleg saját ízlésünkre hangolnánk a fűszerezést, akkor próbáljuk meg házilag elkészíteni. Ebben segít Marton Adri szuper receptje. Ráadásul most a piacon csodás paradicsomok közül válogathatunk, így konzerv helyett friss, lédús gyümölcsből is megfőzhetjük. Pataky Péter pedig azt is megmutatja, hogy mitől lesz tökéletes a házi sült burgonya

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A nagy ketchup vita

A nagy ketchup vita

Hűteni, vagy nem hűteni? Ez itt a kérdés.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!