Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

A nagy ketchup vita

Hűteni, vagy nem hűteni? Ez itt a kérdés.
2017. March 30.

Évezredek óta húzodik az emberiség nagy dilemmáját boncolgató vita. Az egyik párt vehemensen harcol a saját módszere mellett, a másik küzd az ő igazáért, de ki lesz a győztes?

„Egy, csak egy legény van talpon a vidéken”, szól Arany János Toldija. Hát kérem, az igazság itt is ez. A vitázó felek közül tudományosan bizonyítottan is egy marad csak talpon a nagy ketchup vitában.

A kérdésfeltevés jogos lehet, mely szerint a ketchupot vajon hűtőben kell-e tárolni, vagy sem. A nem reprezentatív felmérésem szerint a válasz fele-fele arányban oszlik meg a válaszadók között, viszont mindkét fél nagyon ragaszkodik az igazához, és soha nem csinálná másképp. Vajon a tudományos válasz meggyőzi őket?

Az irodalomnál maradva, hűteni, vagy nem hűteni, ez itt a kérdés? A válasz pedig: NEM hűteni. A bővebb válasz pedig: hűtsd, ha akarod, de nem kell. A tudományos válaszért pedig olvass tovább.

A ketchupot és más szószokat annak idején úgy alkották meg, hogy a hűtőszekrény még nem volt a képben, vagy nem volt annyira elterjedt. A legtöbb ilyen mártás ezért ecetet tartalmaz, esetleg citromlevet, és a szószok savassága a cukor- és sótartalommal együtt tartósítja azokat, meggátolva a mikrobák elszaporodását. Ezért ez az állítás nem csak a ketchupra, hanem a mustárra, babeque szószra, az angoloknál oly elterjedt barnaszószra is épp úgy igaz.

Így hát nincs mit szépíteni, megdönthetetlenül győzött a pulton tárolós tábor, a tudomány megint segített megállítani egy félrevezető teória terjedését.

Te a hűtőben tartod?

 

Megosztom barátaimmal
Horvát Sára

Horvát Sára receptje

Szerkesztőink kedvencei

Mi legyen a használt olajjal?

Mi legyen a használt olajjal?

Ma már, amikor benzinkutakon is le lehet adni a használt háztartási olajat, nem egy olyan nagy kérdés ez, de mégis felvetődhet, hogy hogyan bánj vele, használhatod-e újra, és ha igen, hogy tárold. Olvass tovább a válaszokért.
5 konyhai érdekesség, amire sokan nem tudjuk a választ...

5 konyhai érdekesség, amire sokan nem tudjuk a választ...

Pedig szinte biztos, hogy elgondolkodtunk rajtuk. Érdemes elolvasni!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!