Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Mi legyen a használt olajjal?

Ma már, amikor benzinkutakon is le lehet adni a használt háztartási olajat, nem egy olyan nagy kérdés ez, de mégis felvetődhet, hogy hogyan bánj vele, használhatod-e újra, és ha igen, hogy tárold. Olvass tovább a válaszokért.
2017. March 10.

Először is, ha bő olajban sütöttél valamit, és úgy ítéled meg, hogy az olaj még használható (nem égett meg, nem túl szennyezett), akkor várd meg, míg kihűl. Komolyan, az olaj-okozta égési sérülések nagyon fájdalmasak, én már csak tudom, tapasztalatból beszélek.

Ezután szűrd át, de alaposan ám, egy szűrő, és textilpelenka, vagy géz segítségével, mert minden ici-pici részecske, ami benne marad megéghet, és az olaj egyre keserűbb lesz. Ha ezzel is megvagy, akkor elrakhatod, de ezt sem akárhogy. Tölcsér segítségével töltsd vissza az olajos üvegbe, vagy egy befőttes üvegbe, és száraz, hűvös helyen tárold, így áll el a legtovább. A meleg nem tesz jót neki!

Aztán persze újra használhatod, csak tudj néhány dolgot.

sára olajok 3

Biztosan észrevetted, hogy az olaj átveszi mindennek az ízét, amit sütsz benne. Ezért ha fánkot sütsz farsangkor, akkor nem biztos, hogy jó ötlet fasírtgolyó sütésre használni a következő alkalommal, ahogy rántott ponty után sem ajánlatos zöldségropogóst sütni, és így tovább.

A másik, hogy fontos tudni, hogy mit milyen sorrendben süss, ha több dolgot sütsz egyszerre. A zöldségek hagyják maguk után a legkevesebb lehulló részt (mondjuk sörtésztába mártva), a rántott dolgok a legtöbbet. Minél több ideig sül az olajban pl. egy rántott csirke, annál több panír marad vissza az olajban, ami előbb-utóbb biztosan megég, ami egyenlő a keserű ízzel. Így gondolkozz, ha olajban sütsz.

És végül, a legbiztonságosabb módszer arra, hogy megszabadulj az elhasznált olajtól: semmiképp ne öntsd le a lefolyón. Ezzel nem csak a lefolyódnak nem teszel jót, hanem a környezetnek se. Tehát marad az erre kijelölt gyűjtőhely, vagy az, hogy ne süss bő olajban. Csak viccelek: ennyit igazán megtehetünk a környezetünkért, hogy az összegyűjtött olajat a gyűjtőhelyeken adjuk le: otthon gyűjtögeted, aztán egyszer csak elviszed és leadod. Ennyire egyszerű.

 

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Íme a vacsorák gyors megmentője, mindössze 3 hozzávalóból: házi lepénykenyér

Íme a vacsorák gyors megmentője, mindössze 3 hozzávalóból: házi lepénykenyér

Pihentetéssel együtt fél óra! És akkor most még egyszer. Pihentetéssel együtt fél óra!
5 ok, amiért ez a bizonyos keményítő nélkülözhetetlen a konyhában

5 ok, amiért ez a bizonyos keményítő nélkülözhetetlen a konyhában

Mert remek és sokoldalú dolog. Nézzük, hogyan és mire használjuk!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!