Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Süt, főz, nem szakács, mi az? Éljen a tojás!!

A tojás világnapján miről is beszélhetnénk, mint a szűnni nem akaró szerelemről, a tojásról. Nem, nem az egyszerű főtt tojásra gondolok, azt pont nem is annyira szeretem, hanem arról, hogy a tojás mennyire nélkülözhetetlen a konyhában - süt, főz, nem szakács, mi az? - mondhatnánk.
2017. October 13.

Amikor életem első komolyabb, 1 hetes főző tanfolyamán részt vettem, már akkor is egy teljes napot szenteltünk a tojásnak, aztán a szakácsképzés alatt pedig  hetekig másról sem szólt az élet, mint a tojásról. Ez az egyszerűnek tűnő, TOJÁS formájú dolog annyi mindent tud, hogy felsorolni is nehéz. A teljesség igénye nélkül:

Önmagában laktató étel, sütve, főzve, habarva, buggyantva, vagy saláták, főételek mellé, szintén így önmagában. Süteményekben a puhaságért felel és a rugalmas textúráért, valamint megemeli a süteményt. Főleg, ha a tojásfehérjét és a –sárgáját különválasztjuk. Ugyanis a zsíros sárgája nélkül a fehérje, levegő hozzáadásával (ez a habverés) sokszorosára nő, de egyébként a sárgája is képes habosra verődni, sok levegő bevitelével többszörös térfogatot felvenni. A szuflék ettől is működnek. Még liszt sem muszáj bele, csak a tojáshab maga, mert ez képes megtartani a többi alapanyagot. Nekem fantasztikus, hogy micsoda tulajdonságai vannak egy ilyen semmitmondó kis alapanyagnak, mindig elvarázsoltak a tojás képességei.

Aztán ott van az emulgeáló tulajdonsága: a tojássárgája remekül működik emulziókban (lásd majonéz), mert segíti az olajok és a vizes alapanyagok könnyű elegyedését. A legírozás, vagyis a tojássárgájával és tejszínnel történő sűrítés már a krémekre, sodókra emlékeztet, ott használjuk ezt a tulajdonságát, de ugyanígy szószokat vagy leveseket is sűríthetünk. Emlékeztek a citromkrémre? Ott is a sűrítésre mentünk, ahogyan egy pohárkrémnél is, egy crème brulée-nél is, és a szimpla cukrászkrémnél is. A tojásfehérjével való “tisztítás” pedig szintén egy csoda. A derítés az a folyamat, amikor felvert tojásfehérjét keverünk a lassan gyöngyöző levesbe, hogy a levet elhomályosító, zavarossá tevő részecskék hozzátapadjanak, majd, hogy a tojásfehérjét leszűrve egy csodálatosan tiszta consommét kapjunk.

Már a fenti néhány dolog is fantasztikus, és csodálatra méltó. Nincs még egy ennyire változatosan használható alapanyag szerte a konyhában, de nem akarom magam sokszor ismételni, azt hiszem világos a rajongásom; és megyek is, gyorsan csinálok is egy jó kis szuflét, például egy ilyet.   

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Tavaszi tojáskrémes szendvics Ammerländer Edami sajttal

Tavaszi tojáskrémes szendvics Ammerländer Edami sajttal

A sokféle variáció közül mi így szeretjük legjobban

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!