Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Mennyei citromkrém recept következik

Meyer citrom, imádunk!
2017. február 6.

Én legalábbis biztos! Minden évben izgatottan várom a januárt, hogy végre megérkezzen a várva várt Meyer citromom. Ezt a kicsi, narancssárgás, gömbölyded citromfajta a legeslegkedvencebb citrusom, és ez aztán tényleg valami, mert szinte nincs olyan, amit ne szeretnék. Sehol nem fogod külön megtalálni a boltokban, vagy a piacon, szemfülesnek kell lenned, mert a normális citromok közé keverve hozzák be az országba, jellemzően együtt is termesztik őket.

FullSizeRender

Mit kell róla tudni? Teljes egészében ehető (magot kivéve), még a héja is. Nincs fehér, keserű hártya rajta, rendkívül lédús, nagyon sok magja van, és általában gömbölyűbb, mint a megszokott citrom. És a lényeg, hogy édeskésebb, kevésbé savanykás, és jellegzetesen fűszeres illata, íze van. Egyszerűen isteni! Szinte mandarinsárga színe miatt könnyen kitűnik a többi citrom közül, nem lesz nehéz megtalálni. Nagyon nehéz, hogy mostanában szinte minden citromot (citrust) viasszal, gombaölőkkel kezelnek, hogy ne penészedjenek és jobban bírják a szállítást, ezeket alapos sikálással, ecetes langyos vízben áztatással, vagy mosogatószeres mosogatással lehet eltávolítani. A kezeletlen citromokon általában ott a jelzés, hogy a „héja emberi fogyasztásra alkalmas”.

Ugyanúgy használhatod, mint egy normál citromot, csak általában kevesebb cukor kell hozzá. Vagyis ha pl. ilyen citrom krémet készítesz Meyer citromból, akkor csak 10 dkg cukor kell hozzá, ha rendes citrommal helyettesíted, akkor viszont már 15 dkg. 

Meyer citrom krém

Hozzávalók:

  • 10 dkg cukor
  • 125 ml Meyer citromlé (kb 4 citromból)
  • 2 tk reszelt Meyer citrom héj (kb 2 citromból)
  • 12 dkg vaj
  • 2 tojás

 

Elkészítés:

1. A vaj kivételével mindent keverj össze egy tűzálló tálban, majd a vajat is add hozzá néhány darabra vágva.

2. Forralj vizet egy lábosban, majd közepesen alacsony lángon állítsd a gőz főlé a tálat, és kezdd el kevergetni. Kb. 5 perc múlva elolvad a vaj, és még 5 perc múlva elkezd sűrűsödni.

3. Ha van cukorhőmérőd, akkor 70ºC-nál vedd le a tűzről, ha nincs, akkor végy egy kanalat, mártsd bele a krémbe, és a hátán húzz egy csíkot az ujjaddal. Ha nem folyik össze, már veheted is le a tűzről.

4. Szűrd át, hogy a héj és az esetleg kicsapódott tojás ne kerüljön a krémbe, hagyd hűlni, majd tedd a hűtőbe. 1 hétig eláll.

 

 

FullSizeRender

Megosztom barátaimmal
Horvát Sára

Horvát Sára receptje

Szerkesztőink kedvencei

Most akkor melyik héjú citromot is vegyem?

Most akkor melyik héjú citromot is vegyem?

A kezeletlen héjú citromok és narancsok már a kapu mögött melegítenek, a kisebb delikátokban egymásra tornyozott rekeszek között egyensúlyozva juthatunk a megszokottól egészen eltérő élményt nyújtó gyümölcsökhöz. A nagy áruházláncok is egyre gyakrabban írják ki a citrusfélék tábláira. De ki mit kezel?
3 ital, ami jobban fogyaszt, mint a citromos víz

3 ital, ami jobban fogyaszt, mint a citromos víz

Egyik sem csodaszer, de vannak alternatívák
Tudtad ezeket a citromról?

Tudtad ezeket a citromról?

Számos előnye mellett most egy tisztító citromlé receptet is megosztunk és elárulunk egy meglepő citromos trükköt!

Napi ajánlatunk

Top videók

Epres-zabos pohárdesszert

Húsvét után pont egy ilyen könnyed desszertre van szükségünk!

Baconbe tekert fasírtok tepsis burgonyával

Hiába borongós az idő, a parázskrumpli már a nyarat idézi.

Emeletes tortilla

Vagy hívhatjuk akár pitének is… Laktató és gyors ebéd rohanós napokra.