Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
A kép illusztráció

Így készítsünk tökéletes rizst

Tuti tippek, hogy pergős legyen a végeredmény
2017. March 24.

A nemrég megjelent, barna rizs – fehér rizs összehasonlításomból egy fontos dolog kimaradt. Bármilyen rizsről is van szó, az a kérdés, hogy meg kell-e mosni főzés előtt.

Bevallom, én ezt a lépést sokszor elhagyom. Nem  vagyok nagy rizsfőző, ha néha-néha rizs a köret, akkor is az előgőzölt fajtát preferálom, de abból azért nem nagy a választék. És ha épp illatos jázmin rizsre vágyom a főétel mellé, akkor kénytelen vagyok a sima, előfőzetlen rizst bedobni. A vízbe.

 

A kép illusztráció

A kép illusztráció

És csak nem ment, és csak ragacsos lett, ami persze a thai ragacsos rizsnél csupa jót jelent, de nem a jázmin rizsnél, ami egy hosszúszemű fajta. Pergős, könnyű, egyáltalán nem ragacsos rizst szerettem volna, de nem ment. És akkor kigyúlt a fény a fejemben, megvilágosodtam, és mégiscsak átmostam a rizst. 2 egész percet adott hozzá a főzési folyamathoz, nem kellett plusz edény (szűrő), mert a lábosban mostam meg, egészen addig, újra meg újra, míg tiszta nem lett a víz, másfélszeres vízben felforraltam, utána a legalacsonyabb fokozaton fedő alatt hagytam 10 percet, majd további 5 percet fedő alatt úgy hogy elzártam a lángot. Villával átkevertem, és láss csodát: pergős rizs a végeredmény.

Mielőtt ország-világ szeme láttára tanu bizonyságot teszek a hülyeségemről, védelmemre elmondanám, hogy a közvetlen környezetemben sem szokás megmosni a rizst, sőt, mosás helyett pirítani szokták, ami egyébként nagyjából betölti a mosás funkcióját. Hogy miért? Mert a mosás a rizsszemek surlódásakor kivált keményítőt hivatott eltüntetni, ami kioldódik a főzővízbe, és sűríti azt. Az előpirítás pedig szintén eltünteti a keményítőt, csak nem olyan hatékonyan, mint a mosás, és persze plusz ízt ad a rizshez, ami sokszor nem kívánatos.

Persze érdemes megjegyezni, hogy ez a mosás-sztori a hosszúszemű fajtákra érvényes csak igazán, mert a kerekszemű fajtákat (Arborio, Carnaroli, Vialone Nano) pont azért használjuk, mert sok bennük a keményítő, és krémes rizottót, rizspudingot, vagyis tejberizst akarunk, ami pontosan attól lesz krémes, hogy a gyakori kevergetéssel minél több keményítőt oldunk ki a rizsszemekből. Tehát ezeknél az ételeknél nem kifejezetten szükséges a nagymosás, egy öblítést azonban megér, hogy legalább a szennyeződéseket eltávolítsuk.

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A kis csirkefalat, amely nagy titkot rejt

A kis csirkefalat, amely nagy titkot rejt

Ártatlannak tűnik, miközben egyszerre ropogós és szószos a kis csalfa...
9 technika, amelyeket egy otthoni szakácsnak is illik tudnia

9 technika, amelyeket egy otthoni szakácsnak is illik tudnia

"Az olcsóbb húsnak egyáltalán nem híg a leve, sőt." Horvát Sára kisokosa.
Az 5 legfinomabb reggeli

Az 5 legfinomabb reggeli

Ezeket akár egész nap szívesen ennénk. Bármikor.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!