Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
A kép illusztráció

Botmixer márpedig kell

Mert azon túl, hogy pürésít, még annyi minden másra jó...!
2017. március 13.

Tegye fel a kezét, akinek van botmixere!

És akinek nincs – közülük ki szeretné, ha lenne?

Azon túl, hogy egy botmixer pürésít, még annyi minden másra jó. És most még csak nem is arról beszélek, hogy milyen tartozékai vannak – ideális esetben aprító, és habverő – hanem csak a botmixer saját potenciáljáról. Nem túlzok, és nem mondom, hogy végtelen, de, mondjuk úgy, hogy sokoldalú, na.

Vegyük például  a majonézt. Értem én, hogy lehet kézzel is, meg persze turmixgéppel is, de minek egy akkora böhöm gépet bekoszolni, a másik oldalon pedig miért fárasztanád magad, amikor a botmixerrel egy pillanat alatt megoldhatod ezt a feladatot. A tojást kell emulgeálni az olajjal, ez lassú folyamat, az olajat vékony sugárban, szinte cseppenként kell a tojáshoz adni, hogy tényleg emulzió jöjjön létre. A botmixer kis kései viszont olyan gyorsan forognak, hogy nem nagy ügy ez az egész, egyébként nagyon is finom folyamat.

A másik, hogy ha nincs egyszemélyes smoothie mixered, akkor a botmixer tökéletes egyszemélyes turmixokat produkál egy sima pohárban is, bár arra mindenképpen figyelni kell, hogy a fej teljesen elmerüljön a cuccban, különben oda a konyha tisztasága.

A harmadik  pedig, hogy szószokat is inkább ezzel finomítok, mint turmixszal, mert jobban tudom kontrollálni a textúrát, vagyis, hogy mennyire legyen sima a végeredmény.

A kép illusztráció

A kép illusztráció

 

Egyébként pedig a turmixhoz és a késes robotgéphez képest azért szeretem jobban, mert:

  1. kicsi, és csak a fejét kell mosogatni
  2. ugyan a késes robotgép erősebb, és élesebbek is a kései, amelyek gyorsan forognak, pl. krémlevesekhez nem használnám (viszont pl. omlós tésztához, vagy sűrűbb, keményebb ételekhez igen)
  3. Nem feltétlenül kell egy csúcsmodell, a gyengébbek is remekül szolgálják az embert otthoni körülmények között. Csak annyit kell betartani, hogy figyeld az épp mixelt étel állagát, és csak a krémleveseknél mixeld egy picit tovább, mint gondolod, mert selymesen krémes, habos végeredményt kapsz, amely szerintem nagyon is megéri a pár percet.

És utoljára egy recept nélküli recept: zöldségkrém leveshez a legegyszerűbb módszer, ha a zöldséget annyi vízben, vagy alaplében főzöd meg, amennyi éppen ellepi, majd leturmixolod. Ha túl sűrű, még mindig higíthatod további folyadékkal, viszont ha túl híg, akkor aztán forralhatod jó darabig, hogy a felesleges folyadék elpárologjon, vagy valami lisztes, keményítős módszerhez kel nyúlnod. Egyszerűbb a kevesebb víz, nem? Akkor aztán turmixolhatod, krémesítheted, habosíthatod bátran a kis botmixereddel, és most gyorsan gondolj a nyárra, amikor ugyanezt nyers levesekkel is megteheted (pl. uborkalevessel).

 

 

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Uborka, nem?

Uborka, nem?

Szereted az uborkát? Akár igen, akár nem, Horvát Sára thai-ízek ihlette különlegességét ki kell próbálnod!
A krémlevesek gyöngye

A krémlevesek gyöngye

Mert nem ám akármilyen levesről van itt szó, hanem egy sült fokhagymával felturbózott csodáról, amiben még bor is van.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.