Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
A fotó illusztráció

Ki az, aki tudja, hogy mik azok a szálak a banánon??

És ehető vagy sem?
2017. August 6.

Minden. Nap. “Fúúúúúj, undorítóóó, Mamíííí, szedd le!! Mooost!!” De tényleg, minden alkalommal, ha banánt esznek, ez megy. Az egy dolog, hogy a gyerekeim láthatóan nem valami jól neveltek, egy kérem vagy egy légyszíves el nem hangzik, de enélkül az ária nélkül nincs banánevés. Úgy tűnik, hogy az a kis szál, ami a banán húsa és a héja között található, annyira “undorító”, hogy hozzá se lehet nyúlni, nemhogy levenni, és önállóan kidobni a szemétbe. Vagy akár, urambocsá’, megenni. Én naív pedig eddig egyszerűen csak azt gondoltam, némá, itt van ez a kis izé, kicsit ízetlenebb, kicsit szárazabb, mint a banán, de had jöjjön.

Ítélkezés nélkül: tényleg szárazabb, és tényleg ízetlenebb, mint a banán húsa, olyan, mintha a héj része lenne, és jó pár fityeg a banán körül. Mi ez? És ha már egyszer egy sokmagos valamiből az emberiség képes volt egy ilyen csodás, édes, krémes gyümlcsöt nemesíteni, miért nem tudta eltüntetni ezeket a lógo kis szálacskákat? A Huffington Post utánajárt, és annak, aki valaha tanult biológiát, igazán nem meglepő eredményre jutott.

Fotó: shutterstock

Fotó: shutterstock

A Dole Táplálkozási Intézet vezetőjét és helyettes táplálkozás kutatási elnökét, Nicholas D. Gillit professzort megkérdezve a következő választ kapták: ezek a szálak egyszerű edénynyalábok, vagyis szállítószövetek. Ezek felelnek a tápanyagok megfelelő eljuttatásáért a növény egyes részeibe, és alapvetően rostból állnak, ami mint tudjuk, egészéges. Nincs nagy durranás, nincs Nobel díjas felfedezés.  A szálak kellenek, ezért nem is tanácsos nemesítéssel eltávolítani őket. annál is inkább, mert láthatóan csak a gyerekeimet készíti ki ennyire ez a jelenség, és mást, legalábbis az intézet kutatásaiban részt vevőket egyáltalán nem. Ráadásul megfigyelhető, hogy a nem teljesen érett darabokhoz nagyon ragaszkodnak ezek a nyalábok, alig lehet lehúzni őket, és így már azért egyértelműbb, hogy miért, nem? Kellenek, és kész.

Úgyhogy gyerekek, új világ kezdődik! Mivel egészséges, meg kell enni. Ha nem eszitek meg, akkor is tilos az óbégatás. A gyümölcs része, ha nem tetszik, hagyd ott, szedd le, dobd ki, mint az alma csutkáját, vagy a barack magját. Ennyi!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Jegeskávé háromféleképpen

Jegeskávé háromféleképpen

Mennyei hűsítő variációk a forró napokra
Egész heti gyerekebéd

Egész heti gyerekebéd

Mert minden gyakorló szülő tudja, hogy a gyerek etetése akkor is megoldandó feladat, ha nem iskolába jár, sőt, talán akkor még inkább, mert nincs befizetett ebéd.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!