Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Milyen hagymát mire?

Van egy csomó féle hagymánk: vörös, fehér, lila, gyöngy, új, vagy zöld, mogyoró, és akkor még egyéb, kevésbé szokványos fajtáról nem is beszéltünk. De melyiket mire használjuk?
2018. August 11.

Szerintem tök jó, hogy ennyiféle hagyma van, mert így van változatosság, hiszen mindegyik másra igazán jó, és mindegyik egy önálló személyiség (mondjuk), és más-más tulajdonsága kiemelkedő. Most nézzük meg a három fő hagymát, mert a kezdő szakácsokat ezek is össze tudják zavarni. De most rendet teszünk!

Itt van például a ma már egyre közismertebb fehér hagyma, ami talán kicsit nagyobb az általunk megszokott vörösnél, de a mérete ellenére sokkal enyhébb, és édesebb. Ezért őt célszerűbb inkább nyersen enni, mert nem annyira erős, de érdemes számolni azzal, hogy az íze sem olyan erőteljes. És még enyhébbé tehetjük, ha egy órát vízben áztatjuk. Nekem egyébként a fehér a kedvencem, előre mondom, főzésre is szívesen használom, mert nem lesz keserű, és sokszor jobban jön ez az enyhe íz, mint a vörös hagyma tolakodó, erős aromája.

Fotó: 123 RF

Bizonyos tekintetben a lila hagyma a középút, legnagyobb erőssége a cukortartalma, ami rendkívül magas, és ezért jó alany savanyításra és egyébként, így nyár végén, grillezésre is, mert szépen és gyorsan karamellizálódik, a belseje pedig nem szottyos, hanem inkább lekvárszerű lesz. És ha már lekvár: szerintem lila hagymából lehet a legjobb lekvárt készíteni, kevés balzsamecettel, és kakukkfűvel – ez is a magas cukortartalomnak köszönhető. És persze ne feledkezzünk el arról, hogy a lila hagymát még a színe miatt is szeretjük, mert olyat tud, amit semelyik másik hagyma: lila, ami gyönyörű szín, és ettől gyönyörű lesz az étel is.

Elérkeztünk a vöröshagymához: nem ajánlom nyersen, mert sírás lesz a vége, persze van aki ezt a nagyon erős, nagyon magas kéntartalmú ízt szereti, de azért ez mégis inkább főzve az igazi. Mint minden hagymánál, a cukortartalom ennél sem alacsony, de a többihez képest azért kevesebb található benne, viszont az íze főzve verhetetlen, és ha hagymát  karamellizálunk, akkor ez adja a legízletesebb végeredményt. A magyaros konyha is ezt a fajtát használja leginkább, pont azért, mert ez a legízesebb.

Fotó: 123 RF

Tehát összefoglalva: a fehér hagyma nyersen, a lila savanyítva és nyersen, a vörös főzve, vagy karamellizálva az igazi. Ettől függetlenül használj, amit te szeretsz,  és ahogy te szereted, mert a főzés mindig arról is szól, hogy hogyan tudod a saját ízeidet kialakítani. Te melyiket használod a leggyakrabban?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Hamburger, grill, nyár

Hamburger, grill, nyár

Sára tanácsai Hamburger nap alkalmából.
Hogy használd a zöldség és gyümölcshéjakat

Hogy használd a zöldség és gyümölcshéjakat

Sára elárulja, hogyan mentsük meg a gyümölcsök és a zöldségek héjait kreatívan.
Készíts előre reggelit!

Készíts előre reggelit!

Többször volt már téma az előre elkészített reggeli, de most azokat a reggeliket vesszük górcső alá, amiket menet közben is el lehet fogyasztani.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!