Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Kicsi a bors, de egyáltalán nem hiányozhat a fűszerpolcról! Te mindent tudsz róla?

2021. July 24.

Minden konyhában megtaláljuk, napjaink egyik leginkább magától értetődő fűszere. Ám amennyire általános, annyira érdekes a története! 

 

Honnan is származik a bors?

A fekete bors egy virágzó indás növényen terem, ami Indiában őshonos. Manapság a világ összes borskészletének 35%-át Vietnámban termesztik. A nagy levelű indás növény termésén, egészen pontosan a csápjain nő, ezek a termések héjból, gyümölcshúsból és egy nagy magból állnak. Amikor a bogyók éppen narancssárga színűre érnek, akkor a legjobb leszüretelni. Ezután 10 percre forrásban lévő vízbe merítik, majd gyorsan megszárítják. Osztályozzák a méretük, színük és textúrájuk alapján, majd csomagolják és szállítják.

Indiában már 4000 éve ismerik és használják, Egyiptomban szintén ismerték az ókorban, Európában pedig a rómaiak voltak az első nagy rajongói, rengeteget importáltak belőle. Birodalmuk bukása után az arabok vették át a borskereskedelmet, előbb a hollandok, majd a britek tengeri útvonalain keresztül szállították a fűszert. 

 

Nemcsak finom, hanem egészséges is

A klasszikus indiai és kínai orvoslás régóta alkalmazza, és a modern orvostudomány is felfigyelt pozitív hatásaira. Ezeket egy bizonyos vegyület, a piperin váltja ki, amely segíti az emésztésünket, erősíti az emésztőrendszerünket, valamint javítja az emlékezőképességünket is.

 

Bors a konyhában

Erről regényt lehetne írni! Legyen elég most annyi, hogy a magyar konyha egyik alapfűszere, egy kevés is megbolondítja, kiemeli az ízeket. Általában frissen őrölve használjuk, de az egész borsnak is megvan a helye számos ételben. 

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!