Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ízesíts felsőfokon – így készíts fűszerolajat

2020. augusztus 4.

Az üzletek polcain sorakozó kínálatnak nehéz ellenállni: szépséges üvegekbe töltött olaj mutatós fűszerekkel, amit persze meglehetősen borsos áron kínálnak. Amennyiben tetszik a koncepció, ám nem vagyunk biztosak abban, hogy a bazsalikomos, a rozmaringos, a fokhagymás vagy éppen a csilis olaj ízlene leginkább, kísérletezzünk otthon, kisebb mennyiségekkel! Ha belejöttünk, egyedi gasztroajándékokat is készíthetünk, a kézműves projekthez az üvegeket hobby boltokban szerezhetjük be. 

Mindössze tetszés szerinti friss vagy szárított fűszerre és valamilyen könnyű, főzésre alkalmas olajra lesz szükségünk. A felhasználható fűszereknek és olajoknak rengeteg variációja létezik. Minél semlegesebb az olaj íze, annál erősebben lesz kivehető a fűszeré. Ezért nem igazán jó erre a célra az extra szűz olívaolaj, mert önmagában is markáns, jól felismerhető íze van. Persze ha ragaszkodunk hozzá, választhatunk ilyen fajtát is, viszont társítsuk intenzív aromájú fűszerekkel! 

Fűszernek szuper választás lehet a bazsalikom, a babér, a metélőhagyma, a koriander, a kapor, a menta, a majoránna, az oregánó, a rozmaring, a kakukkfű és a tárkony is. Ha friss zöldfűszereket választunk, mossuk meg felhasználás előtt, ám ügyeljünk arra, hogy a levelek teljesen megszáradjanak, ugyanis a nedvesség és az olaj nincsenek jóban egymással.

Az olajnak szánt palackot vagy befőttes üveget használat előtt főzzük ki, hogy steril és tiszta legyen. A fűszernövényeinket törjük össze kissé fa sodrófával, hogy jobban kiengedjék a leveiket, ezután mehetnek is az üvegbe. Nem lesz szükségünk túl sokra, 1-2 ág vagy levél bőven elegendő egy kisebb üvegbe.

Serpenyőben, alacsony lángon melegítsük fel (a hőkezelhető) olajat, legyen meleg, de ne forró. Közben az üvegbe tegyük bele a kiválasztott fűszereket, majd óvatosan töltsük fel az olajjal. Ezután hagyjuk kihűlni. Ha friss zöldfűszerekkel dolgoztunk, a jobb eltarthatóság érdekében érdemes átszűrni a kihűlt olajat. Szárított fűszereknél maga a fűszer is benne maradhat az olajban, tehát ha fontos a dekoratív megjelenés, mindenképpen ilyen növénykéket válasszunk a célra. Az is megoldás, ha friss fűszerrel készül az olaj, dísznek viszont a szárított verzió kerül a palackba. 

Végül az üveget zárjuk le, majd tegyük hűvös, napfénytől védett helyre. 

 

Forrás: The Spruce Eats

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?