Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Hogyan hámozzuk meg a gyömbért?

2021. April 24.

A friss gyömbér elengedhetetlen alapanyaga egy sor népszerű ázsiai ihletésű receptnek, emellett frissítő italokba is tehetjük. Meghámozni viszont macerás művelet, és nem is biztos, hogy szükséges. Pucoljuk vagy sem? És ha igen, hogyan? 

 

Zöldség vagy fűszer? 

Egy gyökérzöldség, amely jellegzetesen csípős ízét különböző olajainak köszönheti, ezek elkészítése során szabadulnak fel. Ha megszárítják és megőrlik, fűszernek számít, friss formájában viszont zöldségfélének.

 

Hámozzuk vagy sem?

Furcsa, szabálytalan formája miatt elég nehéz a meghámozása. Igazából nincs is erre feltétlenül szükség, a héja nagyon vékony, és teljes egészében ehető. A héj ráadásul ugyanolyan ízű, mint a belső része. De ha mégis mindenképpen meghámoznánk, arra is létezik jó módszer. 

 

Trükkök, ha hámoznánk…

A legegyszerűbb az, ha egy kanál szélével lekaparjuk a héjat a húsról. A kanál formájával könnyebben hozzá tudunk férni a nehezen elérhető részekhez, és a kezünket sem fogjuk elvágni. A módszer működik, de egy kissé hosszadalmas, ezért ha gyorsabb megoldást keresünk, inkább vágjuk le éles késsel a nagyobb darabokat. A levágott részeket félretehetjük, és készíthetünk belőle gyömbérteát.

 

Hogyan tároljuk a gyömbért?

A friss gyömbér nem áll el túl sokáig, ha csak egyszerűen bedobjuk a hűtő polcára. Cserébe jól fagyasztható, érdemes kiporciózni, és alkalmanként egyet-egyet elővenni. Hámozva is lehet fagyasztani, de sokan vallják, hogy a fagyott gyömbért eleve könnyebb meghámozni. Szintén fagyasztható az aprított és reszelt gyömbér is.

 

Forrás: the spruce Eats

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!