Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

A fokhagyma amilyen jó az ételekbe, annyira el is ronthatja az összhatást… Mutatjuk a gyakori hibákat!

2019. April 29.

Aki szokott főzni, pontosan tudja, hogy a fokhagyma az egyik legsokoldalúbban használható fűszer, hiszen könnyen beszerezhető, finom, és kevés olyan sós étel létezik, amelynek ne válna előnyére egy kis jellegzetes plusz íz. Emellett nagyon-nagyon egészséges, sőt mondanunk sem kell, még a vámpírokat is távol tartja… Pár dologra viszont muszáj odafigyelni beszerzés és főzés közben, hogy a végeredmény ne okozzon csalódást.

 

Szárítottat vásárolunk

Akinek nem csak az íz, hanem a jótékony egészségügyi hatás is fontos, ne vásároljon szárított fokhagymát – pelyhet, granulátumot vagy port –. Tudjuk, kissé macerás ugyan meghámozni és felaprítani a fejeket, gerezdeket, de a friss fokhagyma több allicint tartalmaz, és ennek az anyagnak köszönhetjük a növény pozitív élettani hatásait.

 

Rosszul választunk

A közelben termesztett hagymát nyár közepétől kora őszig találhatjuk meg a boltok polcain és a piacokon. Mindenképpen válogassunk a fejek között! A fokhagymát ujjainkkal gyengéden nyomjuk össze, nem lehet sem túl száraz, sem pedig túl puha. Nem szabad üregesnek vagy kiszáradtnak éreznünk, és az sem jó, ha elkezdett csírázni.

 

Nem megfelelő helyen tároljuk

A szezonjában vásárolt fokhagyma íze enyhébb, és könnyebben is emészthető. Ezt a fajtát hűtőben kell tárolni, és egy héten belül ajánlott elfogyasztani. A szárított fokhagymát viszont nem kell feltétlenül hűtőbe tennünk, jól eláll szobahőmérsékleten is. A túl magas páratartalomtól hamarabb megromlik, ezért sem megfelelő számára a hűtőszekrény.

 

Rosszul pucoljuk meg

A fokhagyma megpucolása igazán macerás folyamatnak bizonyulhat, ha nem vetünk be egy-két trükköt. Az egyik ilyen módszer az, hogy a fokhagymagerezdet vágódeszkára tesszük, majd egy kés lapjával összenyomjuk egészen addig, amíg nem érezzük megpattanni. Ezután a héjat már egyszerű leszedni. A másik trükk szerint a gerezdeket tegyük üres befőttes üvegbe. Csavarjuk rá a tetejét, és jól rázzuk össze úgy 20 másodpercen keresztül. A gerezdek szépen „megpucolják magukat”, ezután már csak ki kell szedni őket a befőttes üvegből a héjdarabok közül.

 

Helytelenül aprítjuk

Aprítás közben igazából csak annyira kell figyelnünk, hogy a darabok vagy szeletek azonos méretűek legyenek. Ha nem így teszünk, akkor sütés közben a kisebb darabok odaéghetnek, a nagyobbak pedig nyersen maradhatnak.

 

Nem mindig hasznos a fokhagymanyomó

A fokhagymanyomóval készült pépnek sokkal intenzívebb és erősebb az íze, mint a szeletelt fokhagymának, ez pedig egyes ételekben inkább kellemetlen, mint finom. Ráadásul könnyebben oda is ég az összenyomott fokhagyma, mint a szeletelt.

 

Túl hamar beletesszük az ételbe

A fokhagyma nagyon könnyen oda tud égni, ez pedig teljesen elrontja az étel ízét. Ha magas lángon sütünk vagy pirítunk, ne kerüljön bele azonnal a serpenyőbe!

 

Furcsa színe lesz

Meghökkentő, de igaz: a fokhagyma kék és zöld színűvé is változhat a főzés során. Kéntartalma reakcióra lép a rézzel – a réz fellelhető a vízben, a vajban és a citromlében is –, ilyenkor kékeszöld árnyalatot vesz fel. Az íze ettől még nem fog megváltozni szerencsére. Bezöldülni magától is be tud, ha már nem túl friss, ez az aromáját is megváltoztatja: sokkal intenzívebbé válik.

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Meghan Markle nem ehet fokhagymát

Meghan Markle nem ehet fokhagymát

Mivel már hercegné, oda kell figyelnie, hogy mit fogyaszt.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!