Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ha fagyasztott zöldségeket főzünk, ezt a 7 gyakori hibát kerüljük el

2019. September 23.

A fagyasztott zöldségek praktikusak, egész évben egyszerűen beszerezhetők, és ráadásul bizonyos előítéletekkel szemben ugyanannyira egészségesek, mint friss társaik. A modern fagyasztási eljárásoknak köszönhetően megőrzik tápértékük, ízük, textúrájuk és színük nagyját, ezért különösen fontos, hogy a főzést követően is megmaradjanak ezek a pozitív tulajdonságaik. 7 pontban megmutatjuk, mire érdemes figyelni. 

 

1. Válasszunk megfelelő zacskót a boltban

Ha a mélyhűtő ládából kihalászunk egy zacskót, nyomkodjuk meg, hogy össze van-e állva. Ha igen, az azt jelenti, hogy korábban egyszer már kiolvadt, majd pedig visszafagyott a zacskó tartalma. Ez a hőmérséklet-ingadozás a zöldség kiszáradásával és jégkristályok képződésével jár, azaz minőségromláshoz vezethet.

 

2. Nem a megfelelő ételekbe tesszük

A legjobb, ha főzelékekbe, levesekbe, pörköltekbe és sok hozzávalóból álló ételekbe használjuk fel. 

 

3. Kiolvasztjuk főzés előtt

A fagyasztás hatására a víz térfogata megnő, és mivel a zöldségfélék eleve igen sok vizet tartalmaznak, kitágulnak a sejtfalaik. Ennek eredménye a kiolvasztott mirelit zöldség kásás állaga. Főzés előtt semmi szükség kiolvasztani, hiszen az elkészítés során gyorsan felenged, és így fog az állaga leginkább hasonlítani a friss zöldségére. 

 

4. A kiolvasztást követően nem csepegtetjük le

Léteznek azonban olyan esetek, amikor mégis jobb, ha a kiolvasztás mellett döntünk. Erre jó példa a mirelit spenót – hacsak nem levesbe tesszük, érdemes alaposan lecsepegtetni. 

 

5. Túl hamar hozzáadjuk az ételhez

Sokak rossz szokása, hogy ugyanakkor szórják bele a készülő ételbe a fagyasztott zöldséget, mint amikor a frisset tennék a lábasba vagy a serpenyőbe. Ezáltal könnyen túlfőzhetik, a mirelit zöldségeknek elég kevesebb idő. 

 

6. Nem használjuk a mikrót

Az uralkodó vélemény szerint a mikróban csak „szottyos” lesz a fagyasztott zöldség, így annak használata kerülendő. Ez azonban nem teljesen igaz, bizonyos esetekben nyugodtan mikrózhatjuk a fagyasztott zöldségeket is. A keményebb fajtáknak egyáltalán nem árt, tegyük nyugodtan be a mikrósütőbe 4-6 percre, víz nélkül.

 

7. Túl sokáig tároljuk

A közhiedelemmel ellentétben a fagyasztott termékek nem állnak el az idők végezetéig. Általában 8-12 hónap a szavatosságuk, de minél előbb felhasználjuk, annál finomabbak.

 

Forrás: huffpost

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Fagyasztott vagy friss?

Fagyasztott vagy friss?

A fagyasztott valóban friss vagy ez naiv gondolat? Horvát Sára utánajárt
Tuti tipp, hogy egészséges reggelivel indítsuk a napunkat: együnk fagyasztott brokkolit!

Tuti tipp, hogy egészséges reggelivel indítsuk a napunkat: együnk fagyasztott brokkolit!

Rengeteg módon felhasználhatunk egy zacskó fagyasztott brokkolit, ezzel egy kis zöldet és nagyon sok egészséget csempészve a napunkba.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!