Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
A kép illusztráció

Fagyasztott vagy friss?

A fagyasztott valóban friss vagy ez naiv gondolat? Horvát Sára utánajárt
2017. June 8.

Az, hogy éppen friss zöldséget használok, vagy fagyasztottat, sosem volt igazán kérdés: ha szezonja van, frisset, ha nincs, akkor fagyasztottat. Lehet, hogy naivan, de azt gondoltam, hogy a fagyasztott tulajdonképpen friss, csak fagyasztva. Ennyire egyszerű. Persze törekszem a szezonális főzésre, épp ezért ritkán fordul elő, hogy olyan zöldségeket, vagy gyümölcsöket használjak, amit épp nem kapni a piacon, de néha az ember télen is megkívánja azt a zöldborsólevest na, meg persze van, hogy a mirelit málnából készül egy málnahab decemberben.

Utánajártam, hogy valóban úgy van-e ahogy fent írtam, vagy tényleg naivitás részemről ezt gondolni. Az EatingWell.com szerint, akik még egy növény fiziológust is megkérdeztek, teljesen igazam van: a zöldségeket és gyümölcsöket ugyanis a legérettebb, legtápanyagdúsabb állapotukban fagyasztják sokkolófagyasztóban, ami olyan alacsony hőmérsékleten fagyaszt, és ettől olyan gyorsan, hogy nincs idő a jégkristályok kialakulására sem, így nem károsodik a zöldségek szerkezete. Idővel ugyan a tápanyagok szép lassan csökkennek a fagyasztás alatt, de persze télen az ember azzal főz, amije van, és ez így még mindig sokszor akár egészségesebb is lehet, mint a nyári, sokszor előbb leszedett termények. Ezeket egyébként azért szedik le előbb, mint, hogy teljesen megérnének, hogy mire az üzletekbe jutnak, ne rohadjanak meg azonnal. Ugyan az érés külső jelei látszanak rajtuk, nincs idejük annyi ásványi anyagot és vitamint elraktározni, amennyit egy teljesen érett darabnak.

A kép illusztráció

A kép illusztráció

 A greatest.com szerint nagyon fontos szempont a fagyasztás során, hogy bizonyos enzimeket a fagyasztással ki lehet iktatni. Pl. olyanokat amelyek közvetlenül a szedés után a termény íz-, szín-, és tápanyagvesztését eredményezik. Elmondja azt is, hogy azok a legértékesebb fagyasztott gyümölcsök, amelyek nagy arányban tartalmaznak zsírban oldódó vitaminokat, mert ezek bírják legjobban a fagyasztást magát, és az előtte kötelező blansírozást. Erre a leforrázásra azért van szükség, hogy a felszíni baktériumokat elpusztítsák, valamint, hogy a fent említett enzimek működését megállítsák. Ugyanakkor a greatest.com arra is figyelmeztet, hogy a tápanyagtartalom a kiolvasztás során rohamosan csökken, ezért is írják a csomagoláson felhasználási javaslatként azt, hogy fagyasztott állapotban főzzük.

Végül is nem a magam fényezése volt a cél, amikor utánanéztem a kérdésnek, de örülök, hogy beigazolódott az elképzelésem. Bár épp most, miközben ezt írom, a friss, zsenge zöldborsómat ropogtatom, nem fogok leszokni a mirelitről sem.

 

Forrás:

www.eatingwell.com

www.greatest.com

 

Megosztom barátaimmal
Horvát Sára

Horvát Sára receptje

Szerkesztőink kedvencei

Mi legyen a használt olajjal?

Mi legyen a használt olajjal?

Ma már, amikor benzinkutakon is le lehet adni a használt háztartási olajat, nem egy olyan nagy kérdés ez, de mégis felvetődhet, hogy hogyan bánj vele, használhatod-e újra, és ha igen, hogy tárold. Olvass tovább a válaszokért.
Így bánj a gombával – meghálálja!

Így bánj a gombával – meghálálja!

És az is kiderül, hogyan készítsük el a legtutibb gombás szendvicset

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!