Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

A nagy mosogatógép-dilemma

Avagy hogyan pakoljunk, hogy a lehető leghatékonyabb legyen
2017. April 5.

Az egyik nagy vitatéma a konyha körül a mosogatógép használata. Mára már bebizonyosodott, hogy egy ilyen gép nem fogyaszt több vizet, mint a kézi mosogatás, sőt. Az áramhasználat is minimális, de mostanában nem is ezekről megy a vita, hanem arról, hogy hogyan kell bepakolni a mosogatógépet ahhoz, hogy a leghatékonyabb legyen. Ez, nevén nevezve, az evőeszközök irányát jelenti: vannak az evőeszközöket nyéllel felfelé, a másik oldalon pedig a nyéllel lefelé fordítók. Mindkét csapat szerint a saját verziójuk tisztít jobban, de eddig még nem született döntés arról, hogy valójában melyik a legjobb.

Egy mosogatógép szakértő szerint (ilyen is van, legtöbbször konyhagép gyártóknál fordul elő ez a munkakör), most figyelj, teljesen mindegy! Sőt, a lehető leghatékonyabb mosogatásért az evőeszközöket váltakozva kell beállítani a kosarakba, mert így nem tapadnak össze és nem ragad közéjük a kosz. ÉS a késeket pedig, csakis biztonsági okok miatt, nyéllel felfelé kell betenni, mert ezek, lapos mivoltuk miatt, könnyebben mosódnak és száradnak is, és nem oszt, nem szoroz, hogy ezt fejjel lefelé, vagy felfelé teszik-e. Na tessék, kellett itt vitatkozni kérem…

mosogatógép 3

 

A szakértő más tippeket is megosztott velünk: még az otthoni szakácsok is dédelgetik a szakácskéseiket (legalábbis jó esetben). Állandóan élezik, mágnestartón, vagy valamilyen külön, erre kitalált tartóban  tartják, hogy ne csorbuljon ki az éle. Pontosan ezért a mosogatógépbe sem szabad betenni. A durva vegyszerek és a magas hőmérséklet ugyanis árthat az élnek, ráadásul a különlegesen éles darabok a mosogatógép műanyag borítását is megsérthetik, ami az alatta lévő fém rozsdásodásához is vezethet.

mosogatógép 2

A másik fontos dolog a mosogatógép karbantartása. Jó esetben nem szorul szerelőre a berendezés, de karbantartásra igen. Ez azt jelenti, hogy annak ellenére, hogy a tablettákban, zselés, vagy por alakú mosogatószerekben van vízlágyító, évente legalább kétszer érdemes egy vízkőoldóval – ezt sokszor zsíroldóval együtt árulják, kétfázisú szerként – magas hőmérsékleten átmosni. A szűrőket, és egyéb mozdítható részeket rendszeresen tisztítani kell, valamint a só és öblítőtartály tartalmát is ellenőrizni és tölteni kell.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A nagy ketchup vita

A nagy ketchup vita

Hűteni, vagy nem hűteni? Ez itt a kérdés.
Így készítsünk tökéletes rizst

Így készítsünk tökéletes rizst

Tuti tippek, hogy pergős legyen a végeredmény
Botmixer márpedig kell

Botmixer márpedig kell

Mert azon túl, hogy pürésít, még annyi minden másra jó...!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!