Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

5 tipp a konyhai előkészítéshez, amelyekért nagyon hálás leszel!

Szakácsoktól szedtük össze az alábbi tippeket, hogy megkönnyítsük az otthoni főzést. Ők már csak tudják!
2017. July 26.

1. Képzeld el egy éttermi szakács mennyi hagymát hámoz és aprít. Nincs annyi könny a világon, amit el tudna ejteni, ha mindig csak vágódeszkán szeletelne. Ehelyett közvetlenül a vízbe vágja a hagymát, ami nem engedi a hagyma sejtjeiből a vágás hatására kiszabaduló vegyületet a szemhez jutni. Ez egyébként bármilyen hagymaféle ízének enyhítésére is jó módszer: 5 perc hideg vízben és máris sokkal frissebb, kevésbé erőteljes lesz az íze.

2. A rizsről már sok szó esett itt, itt és itt, de még mindig van mondanivalónk: áztasd be! Ezzel lerövidíted a főzési időt. Ha tudod, hogy később rizst fogsz főzni, mosás után egyszerűen áztasd be, kb. 1 órára, ezzel jelentősen lerövidíted a tűzhelyen töltött időt.

3. Hogy gyorsabban tudj krumplit hámozni vágd le a két végét, hogy ne kelljen körbevágni, ami nehezebb és időigényesebb. A hagymát forrázd le, úgy könnyen lejön a héja, a fokhagymát pedig – sok gerezdet egyszerre – dobj egy befőttes üvegbe vagy két tál közé és hevesen rázd, amíg le nem jön a héja.

4. Ha nagy vendégség van, vagy egyszerűen csak szeretsz előre dolgozni, akkor az egyébként utolsó pillanatban, vagyis az utolsó 2-3 percben elkészítendő buggyanott tojást előre is megcsinálhatod. Ha „megbuggyantottad” a tojásokat, akkor emeld át őket hideg vízbe, és tárold a hűtőben, amíg szükséged nem lesz rá. Akkor tedd forró vízbe kb. 1 percre, hogy felmelegítsd.

A kép illusztráció

A kép illusztráció

5. Kaszinótojás rajongók figyelem: hogy ne kelljen küzdened a tojássárgák kikapargatásával, kezeld úgy a tojásokat, mintha avokádó lenne. Vagyis a hámozott főtt tojást egyszerűen óvatosan vágd körbe, a sárgáját kihagyva, válaszd szét a két felét, így a sárgája egyben marad és könnyen ki tudod szedni.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Állítólag ez a világ legjobb muffin receptje

Állítólag ez a világ legjobb muffin receptje

Így ünnepeljük az áfonyás muffin napot
Ilyen vajat még biztosan nem ettél!

Ilyen vajat még biztosan nem ettél!

Boldog vajkaramella napot!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!