Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
A kép illusztráció

Honnan lehet tudni, hogy megromlott-e a rizs?

"Persze sok dologtól függ, de így is segítség lesz, ígérem!"
2017. April 26.

Már legalább két rizs-okító cikken vagyunk túl (pl. itt van ez  és ez is), és még mindig van a tarsolyomban. Ki tudta, hogy a rizsben ennyi van? Most éppen azt juttatta eszembe egy nemrég a gyomorrontásról és kezeléséről szóló cikk, hogy számos étel van, amit hosszan tárolunk a hűtőben, és tulajdonképpen nem is tudjuk, milyen jelekre figyeljünk, hogy nehogy romlottan fogyasszuk el. Ilyen a rizs is, ezért körüljártam a témát.

Míg a száraz rizs gyakorlatilag bármeddig tárolható (a barna rizs kivételével), a főtt rizsnek nagyon is van lejárati ideje. Ennek a legláthatóbb, vagyis inkább érezhető jele az, ha már furcsa, savanykás, élesztőszerű szaga van, esetleg penészes; akkor azonnal kukába vele. A többi jel már kevésbé egyértelmű, mert sok dologtól függ, de így is segítség lesz, ígérem.

Ha már száraz és kemény: Ha a rizs friss (max 1 napos), de nem fedted le, és a hűtőben tároltad, ez a jelenség akkor is előfordulhat. Ekkor nyilván még nem kell kidobni, vagy komposztálni, hanem csak kevés vízzel újramelegíteni, gőzölni. Viszont ha ez lefedve, hűtve, és több naposan fordul elő, akkor azonnal a szemetesben a helye!

Ha túl sokáig maradt a pulton (és nem a hűtőben): mi az a túl sokáig? Egyesek szerint 2 óra, megint mások szerint egy éjszaka, minden esetre ez azért téma, mert a nedves környezet kedvez a baktériumok terjedésének. Ezt természetesen a hűtőszekrény sem állítja meg, de legalább lelassítja. Én azt mondom, ha néhány óra elteltével sem került a hűtőbe a rizs, ne kockáztass.

Ha túl sokszor volt újramelegítve: itt nem nagyon van kérdés a „túl sokszor”-t illetően, mert ez egynél többet jelent, és ez minden ételre nagyjából igaz, ugyanis a melegítés-visszahűtés-melegítés megint csak elősegíti a bacik terjedését. Ha tudod, hogy több rizs marad meg, mint amit elfogyasztanál, akkor javaslom lefagyasztani, mégpedig egy rétegben kiterítve, majd fagyottan bezacskózva: így lehet aztán később pillanatok alatt felhasználni egy gyors vacsorához. Ezt a tippet én egyébként úgy is megfogadtam, hogy szándékosan több rizst, vagy bármilyen más gabonát készítek, mint ami kell, és rendben sorakoznak a mélyhűtőmben, dátummal és mennyiséggel ellátva, hogy tényleg bármikor előrántsam ha köret kell, vagy egy gyors zöldséges valamit akarok összedobni.

 

A kép illusztráció

A kép illusztráció

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A kis csirkefalat, amely nagy titkot rejt

A kis csirkefalat, amely nagy titkot rejt

Ártatlannak tűnik, miközben egyszerre ropogós és szószos a kis csalfa...
Ananászból citromkrém?

Ananászból citromkrém?

Amikor a recept legnehezebb része a várakozás, mert amúgy olyan egyszerű az elkészítése, csak hűlne már ki.... :)
Íme az egyszerű, ám mégis egy jolly joker szósz receptje

Íme az egyszerű, ám mégis egy jolly joker szósz receptje

" A recept eredetileg David Chang-től származik, aki az egyik olyan amerikai szakács, akit nagyon tisztelek. "

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!