Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ananászból citromkrém?

Amikor a recept legnehezebb része a várakozás, mert amúgy olyan egyszerű az elkészítése, csak hűlne már ki.... :)
2017. March 17.

A múltkori, Meyer citromkrémen felbuzdulva  többen jeleztétek nekem, hogy maga a lemon curd, vagyis ez a vajas, tojásos, sodószerű citromkrém régóta a kedvencetek, és nem tudtátok, hogy ezt ilyen egyszerű elkészíteni. Pedig valóban, és a legnehezebb része a várakozás, mert akkor igazán jó, ha kihűl. Na persze, hogy erre szembejön velem egy nagyon hasonló ananászkrém, amit citromlé helyett friss ananásszal kell készíteni. Kénytelen voltam kipróbálni, mert soha, semmilyen más “curd”-öt nem ettem még, csak citromosan. Próbálkozhattam volna narancsossal, vagy grapefruittal is, vagyis valami erőteljes ízzel is, de ez az ananászos krém nagyon izgatott, főleg abban a felállásban, ahogy egyébként is nagyon szeretem  az ananászt: a Piña Colada nevű koktél ízeivel, vagyis a trópusi kókusz, ananász kombóban. Ezért aztán megcsináltam a krémet (receptet ld. lejjebb), majd kókusztejszínből vertem rá habot (alaposan hűtsd le, majd, mintha tejszínhabot vernél), és a kókuszhabot az ananászkrémre nyomva, babapiskótával tálaltam. Hát isteni volt!

Az ananászt le kell turmixolni, majd átpasszírozni, de ezt a lépést azért javaslom kihagyni, mert az ananász érettsége lutri. Egészen nyugodtan használj dobozos, 100% -os ananászlevet, mert az egészen biztos, hogy erőteljesebb ízű. Én friss ananászból készítettem, ami egészen furcsán, változóan érett volt, vagyis egyik oldalon az, másikon kevésbé, fönt nem, lent igen, szóval nagyon változó volt. Viszont lemértem a folyadék mennyiségét, hogy rögtön tudjam javasolni a dobozos levet.

Íme a recept, remélem, erről is beszámoltok majd.

Hozzávalók

  • 30 dkg durvára vágott friss ananász leturmixolva, átpasszírozva
  • vagy 1 ¼ dl ananászlé
  • 10 dkg cukor
  • 3 tojássárgája
  • 1 ½ ek kukoricakeményítő
  • 15 dkg vaj felkockázva

Elkészítés

Az ananászlevet, a tojást, a keményítőt és a cukrot közepes lángon kevergetve főzd 6-8 percig, míg besűrűsödik. Vedd le a tűzről és kevergetés közben apránként add hozzá a vajkockákat. Ha mind elolvadt, tedd vissza a tűzre, és 1-2 perc alatt főzd krémesen simára. Közvetlenül a tetejére tegyél fóliát, és így hagyd teljesen kihűlni, majd tedd a hűtőbe.1 hétig eláll jól záródó üvegben vagy dobozban.

ananasz_sara

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Olcsó és ízletes köret: Mázas hagyma

Olcsó és ízletes köret: Mázas hagyma

Gyors és egyszerű, ugyanakkor mégis különleges

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!