Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Gyümölcsös süti, avagy cobbler - szinte bármiből

Mert tényleg bármiből elkészíthető ez a remekül variálható desszert, ha van otthon gyümölcs, liszt, vaj, és cukor. Vagyis kicsit pitetészta, kicsit keksz, ropog és édes, és ha egyszer elkészíted, örökre megjegyezted.
2017. szeptember 14.

Mi az a cobbler? Azt hiszem, ezt a legjobb lesz előre tisztázni. A cobbler, amely szó egyébként cipészt jelent, egy olyan gyümölcsös sütemény, amelynek a tetejét kockakőszerűen tészta borítja (cobblestone – kockakő). Tehát alul a szaftos, bugyogó gyümölcs, fölül a tészta, kicsit a morzsás süteményre emlékeztet, de egyenletesebb a tésztája. És, hogy miért mondom, hogy bármiből?

Mert tényleg bármiből elkészíthető ez a remekül variálható desszert, ha van otthon gyümölcs, liszt, vaj, és cukor. Az Egyesült Államok déli részéről származó “recept” szerint a tészta feleannyi cukor, mint liszt, és annyi vaj, amitől a tészta összeáll. Vagyis kicsit pitetészta, kicsit keksz, ropog és édes, és ha egyszer elkészíted, örökre megjegyezted. A gyümölcsök arányáról pedig annyit, hogy ha a tálat majdnem ¾ -ig megtölti, akkor jó vagy. Milyen gyümölcs? Most éppen barack, szilva, és áfonya (a képen). Nyár közepén kajszi és málna, nyár elején eper. Télen alma, körte, akár aszalt gyümölcsök, is. Ha a gyümölcs nagyon édes, mint az eper, adj hozzá kevés citromlevet. Ha savanyú, mint a szilva, szórd meg több cukorral. Ha nagyon leveses, hintsd meg kukoricakeményítővel, és ne felejtsd a fűszereket: fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, zöldfűszerek, citromhéj… légy kreatív. A “kockakövek” alja felszívja a gyümölcsök levét, a teteje ropogósra sül, nem is értem, mi van veled, ha már nem hozzávalókért indultál éppen.

Ha  sós verzióra vágysz, a cukor természetesen kimarad belőle, a lisztet helyettesítheted kukoricaliszttel is, és reszelhetsz sajtot is a tésztába. Paradicsommal pl. isteni.

Hozzávalók

  • A tésztához
  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg cukor (én barna cukrot használok itt is, és a gyümölcsökhoz is, mert ízesebb és jobban ropog)
  • csipet só
  • kb. 15 dkg olvasztott vaj
  • A gyümölcsökhöz:
  • Kb 3 közepes őszibarack
  • ¼ kg szilva
  • 2 marék áfonya
  • 1 tk fahéj
  • 1 ek kukoricakeményitő
  • 6-8 ek cukor

Elkészítés

cobbler1

A sütőt melegítsd elő 175ºC-ra.

A gyümölcsöket magozd ki, szeleteld fel (hámozd a barackot, ha szükséges), majd rendezd a tepsibe. Szórd meg cukorral, a fahéjjal, és hintsd meg a kukoricakményítővel. A tésztához keverd össze a lisztet, a sót és a cukrot, majd annyi vajjal keverd el, amíg morzsalékos tésztát nem kapsz. Ezekből gyúrj golyókat, majd azokat lapítsd ki tenyérnyi korongokra, és ezeket helyezd a gyümölcs tetejére, hogy összeérjenek, és kockakő formájában süljenek össze. Ha befedted a gyümölcsöt, tedd a sütőbe, és kb 45-55 percig süsd, míg a tészta szélei kissé meg nem pirulnak, a gyümölcs pedig szirupos nem lesz. A sütőből kivéve várj pár percet, hogy ne égessen meg, egyébként szobahőmérsékleten a legfinomabb  – szerintem.

 

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

7 desszert sütés nélkül

7 desszert sütés nélkül

Tudom, tudom gyakorlatilag az egész nyár arról szól, hogy hogyan kerüljük el a sütőt... :)
5 tipp a konyhai előkészítéshez, amelyekért nagyon hálás leszel!

5 tipp a konyhai előkészítéshez, amelyekért nagyon hálás leszel!

Szakácsoktól szedtük össze az alábbi tippeket, hogy megkönnyítsük az otthoni főzést. Ők már csak tudják!

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.